Охрабрујући подаци: Покривеност увоза извозом 83,6 одсто

Срна
Боља покривеност увоза извозом
Foto: Илустрација | Боља покривеност увоза извозом

БАЊАЛУКА - Република Српска је у првом кварталу ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од близу три милијарде КМ, док је покривеност увоза извозом била 83,6 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Покривеност увоза извозом од 83,6 одсто други је најбољи резултат Републике Српске када се пореди са прва три мјесеца претходних година.

Нешто боља покривеност увоза извозом у прва три мјесеца остварена је 2021. године, када је износила 83,7 одсто.

Вриједност оствареног извоза из Републике Српске у прва три мјесеца ове године била је 1,353 милијарди КМ и већа је за 5,4 одсто него у истом периоду прошле године. У првом кварталу ове године Српска је увезла робу у вриједности од 1,62 милијарди КМ, што је више за 2,5 одсто него у истом периоду прошле године.

Српска је у првом кварталу ове године највећу вриједност извоза од 197 милиона КМ остварила у пословању са Србијом, а слиједи Хрватска са 190 милиона КМ. Највећа вриједност увоза од 253 милиона КМ остварена је у пословању са Италијом, док је из Србије увезена роба у вриједности од 247 милиона КМ.

У првом кварталу највеће учешће у извозу имала је електрична енергија са 171 милион КМ, или 12,6 одсто од укупног извоза, а највеће учешће у увозу имала су нафтна уља и уља добијена од битуменозних минерала (осим сирових), са укупном вриједношћу од 98 милиона КМ, или 6,1 одсто укупног увоза.

Екомномиста Стефан Маркићевић рекао је да се овакав резултат спољнотрговинске размјене Српске може сматрати задовољавајућим у општим условима пословања које карактерише присуство инфлације и сукоба у Украјини са свим рефлексијама на свјетску економију.

Он је охрабрујућим назвао и остварени проценат покривености увоза извозом који је значајан за смањење спољнотрговинског дефицита, као и суфицит у спољнотрговинским размјенама са појединим већим економијама ЕУ, групације која је најважнији спољнотровински партнер Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана