Огромне штете због штрајка граничара

Драгана Келеч
Огромне штете због штрајка граничара

Бањалука - Извозници из Републике Српске због вишечасовних задржавања на граници изазваних штрајком Граничне полиције БиХ трпе велике штете, јер нису у могућности да испоштују раније уговорене рокове са иностраним фирмама.

Рекао је ово "Гласу Српске" портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

- Предузећа која не буду могла да испоштују рокове које су договорили у опасности су од плаћања пенала. Осим тога, овим кашњењем из РС се аутоматски шаље негативна слика постојећим и потенцијалним пословним партнерима и инвеститорима из иностранства - истакао је Благојевић.

Према његовим ријечима, многи привредници су због проблема са испоруком разних материјала и сировина који су им потребни за производњу били приморани да својим радницима дају слободне дане, јер нису имали са чим да послују, што им је додатно створило губитке.

Благојевић је истакао да Привредна комора РС сматра да је недопустиво да у овако тешким условима пословања и израженом неликвидношћу, камиони натоварени робом стоје на границама и тражи од надлежних органа што хитније рјешење проблема.

Предсједник Савјета за извоз РС и директор бањалучког  предузећа "Целекс" Предраг Згоњанин истакао је да ће готово сва предузећа чија је дјелатност извозно оријентисана имати несагледиве посљедице због застоја на границама.

- Већина предузећа из РС имају уговоре са фирмама из иностранства, гдје морају испоручити робу у року од 48 часова, а ако прекрше те уговоре слиједи им плаћање пенала и низ других негативних мјера - истакао је Згоњанин.

Нагласио је да није у реду да привредници константно трпе посљедице због разних штрајкова.

- Било да је у питању штрајк жељезничара, граничара или других субјеката, најдебљи крај увијек извуку привредници, којима је потребно дуго времена да се опораве - додао је Згоњанин.

Власник фабрике обуће "Шкребић компани" из Теслића Драгутин Шкребић сматра да ће штрајк Граничне полиције БиХ имати много негативног утицаја на домаће привреднике.

- Срећом наша фирма није од сада претрпјела неке веће губитке, али плашим се да би могла у идућем периоду, с обзиром да сву робу извозимо у Њемачку, гдје пословни партнери очекују на вријеме испоручену робу - нагласио је Шкребић.

Чекање на граници

У Aуто-мото савезу Републике Српске рекли су да јуче није било дужих задржавања на граничним прелазима.

- Путници су најдуже чекали на граничном прелазу Градишка, гдје је застој био око сат времена у оба правца, док је на граничном прелазу Брод застој од 30 минута био на излазу - истакли су у AМС-у РС.

Припадници Граничне полиције БиХ 30. априла ступили су у штрајк незадовољни најављеним смањењем плата и накнада за 4,5 одсто.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана