Огревом и шибљем у „Саничанима“ смањују дуг

Данијела Бајић
Огревом и шибљем у „Саничанима“ смањују дуг

ПРИЈЕДОР - Предузеће за рибарство “Саничани” у стечају из Приједора, чија је процијењена вриједност 4,95 милиона КМ, ускоро би могло добити новог власника.

Стечајни управник Мирко Марчета рекао је за “Глас Српске” да од Скупштине повјерилаца овог привредног друштва основаног прије 120 година, а која ће поново засједати у септембру, очекује зелено свјетло за његову продају, јер су сви услови за то испуњени.

У међувремену су, казао је Марчета, објавили оглас о продаји огревног дрвета и шибља односно биомасе, јер је у току крчење терена око рибњака, а сав прикупљени новац од продаје биће преусмјерен на умањење дуговања.

- Ријеч је о биомаси у количини од око 10.000 тона по почетној цијени од 18,40 марака по тони и огревном дрвету у количини од око 300 метара кубних по почетној цијени од 34 КМ - истакао је Марчета и додао да је водна инспекција још 2019. године наложила чишћење овог терена.

Према његовим ријечима, тренутно је шест радника задужено за чување и одржавање рибњака и имовине док је прије стечаја на овим пословима било петнаестак запослених.

- Радници као и други повјериоци још чекају да им се измире обавеза из периода прије отварања стечаја - казао је Марчета и додао да ће сва заостала дуговања према њима бити измирена након продаје овог предузећа.

Он је подсјетио да је од укупно 1.367 хектара земљишта у посједу рибњака 278 хектара у власништву грунтовном и катастарском односно један кроз један.

Скупштина повјерилаца “Саничана” је у априлу, према његовим ријечима, донијела одлуку да се изврши процјена имовине овог стечајног дужника као правног лица, како би се приступило продаји. Тада је једногласно прихваћен и извјештај о активностима стечајног управника спроведеним у стечајном поступку, као и одлука да се поново распише лицитација о продаји дрвне масе и да се са представницима Нове банке обаве преговори о закупу или о напуштању простора који је у власништву ове банке.

У току 2019. године круг фабрике са управном зградом и рибњак “3С” површине 43 хектара прешли су у власништво Нове банке због несервисирања хипотекарног кредита и неплаћања репрограма.

Рачун “Саничана” блокиран је још од 5. фебруара 2016. године, а приједлог за отварање стечајног поступка поднијело је Правобранилаштво РС 17. јула 2020. године. Приједорски суд је 11. септембра покренуо претходни поступак за утврђивање услова за отварање стечајног поступка. Одређене су и мјере ради обезбјеђења имовине, на шта се жалио већински власник рибњака “Саничани” Радојица Ратковац и жалба је одбијена, а стечај у предузећу отворен је 26. марта 2021. године.

Лицитација

У огласу о продаји дрвне масе наводи се да право на учешће у лицитацији имају сви понуђачи који испуњавају услове и који уплате депозит у износу од 18.400 КМ за први лот и 1.020 КМ за други лот, укупно 19.420 КМ. Рок за достављање понуда истиче 11. септембра у 12 часова, два дана прије јавног отварања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана