Ограничени бонуси европских банака

Агенције
Ограничени бонуси европских банака

Брисел - Званичници ЕУ постигли су договор о новим финансијским правилима, укључујући ограничавање бонуса запослених у банкама, преносе агенције.

Према овом споразуму, бонуси ће бити ограничени на висину годишње зараде, али могу бити повећани два до три пута уколико то одобре акционари банке.

Договор је постигнут касно синоћ, послије осмочасовних интензивних разговора, а морају га одобрити министри земаља ЕУ.

Очекује се да ће тај поступак бити формалност.

Велика Британија, у којој се налази највећи европски финансијски центар, противила се било каквом ограничавању банкарских бонуса.

Званични Лондон сматра да ће такво правило ограничити раст финансијског сектора и дјеловати одбијајуће према лицима талентованим за банкарство, пренио је Би-Би-Си.

Исплата великих бонуса у банкама које су претходно добиле велику новчану помоћ од својих влада изазвала је бурно негодовање у јавности европских земаља.

Договор о новим правилима постигнут је на састанку чланова Европског парламента, Европске комисије и представника влада 27 земаља ЕУ.

- Суштина је у томе да ће од 2014. године европске банке морати да одвајају више новца за сопствену стабилност, уз концентрисање на своје кључне послове, првенствено финансирање предузећа мале и средње величине, реалну економију и запошљавање - изјавио је Отмар Карас, главни преговарач Европског парламента.

Званичници банкарске дјелатности сматрају да ће нова правила довести до раста фиксних зарада, док ће послови који не морају да се обављају унутар ЕУ бити измјештени и да ће банке убудуће инвестирати у своја одјељења изван европског блока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана