Ограничен износ награде за запослене

Aгенције
Ограничен износ награде за запослене

Бањалука - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић и предсједник Синдиката управе Томислав Врховац потписали су Анекс два Посебног колективног уговора за запослене у органима управе, којим се утврђује максималан износ награде за државне службенике за посебне резултате у раду.

Решићева је навела да је максималан износ који послодавац може да исплати запосленима у органима јавне управе у висини просјечне плате из претходног мјесеца.

"Законом о платама дозвољена је могућност да послодавац једном годишње, уколико има потребе за тим, награди запослене у органима управе. Међутим, до сада тај износ није био нормиран", рекла је Решићева новинарима након потписивања анекса.

Она је додала да је максималан износ награде у складу са износом који се запосленима исплаћује у случају рођења дјетета или смрти члана породице.

Према њеним ријечима, примједбе због тога што овај износ није био прецизно регулисан имала је и Главна служба за ревизују јавног сектора.

Предсједник Синдиката управе Томислав Врховац рекао је да је нормирање премије за посебне резултате рада државних службеника било неопходно, јер су до сада исплаћиване различите суме зависно од органа управе.

"Имамо сазнања да су у појединим министарствима исплаћиване огромне накнаде. Сада је тај износ ограничен. Сматрамо да би исплаћивање награде у било којем износу већем од просјечне плате у Републици Српској било неморално", нагласио је Врховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана