ОЕЦД повећао процјену глобалног раста за ову и 2022. годину

Танјуг
ОЕЦД повећао процјену глобалног раста за ову и 2022. годину

ПАРИЗ - Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) повећала је прогнозу глобалног раста за ову и наредну годину, наводећи као разлоге побољшане економске изгледе како се буде убрзавала вакцинације против ковида-19 и нови огроман економски пакет подстицаја САД-а.

Свјетска привреда ће ове године порасти по стопи од 5,6 посто а наредне године за 4,0 процента, објавио је данас ОЕЦД у привременом извештају о економским изгледима, преноси Ројтерс.

Најновије пројекције ОЕЦД-а су знатно повећане у односу на децембар, када је ова организација са сједиштем у Паризу предвиђала глобални раст од 4,2 одсто за ову и од 3,7 процената за 2022. годину.

Као негативне ризике који могу да утичу на побољшане глобалне изгледе ОЕЦД наводи брзину којом државе буду спроводиле вакцинацију људи, затим колико ће брзо укидати мјере ограничења и да ли ће зауздати нове сојеве корона вируса.

„Главни приоритет политике је да се осигура да сви неопходни ресурси буду искоришћени за производњу и цјеловито спровођење вакцинације што је брже могуће", наводи се у извештају ОЕЦД-а.

Процјењује да би глобални бруто домаћи производ (БДП) требало да се врати на ниво прије пандемије до средине ове године, мада уз велика одступања по земљама појединчно.

Осим што би вакцинација била окидач раста глобалное економије, ефекти планираног пакета подстицаја Сједињених Држава од 1,9 билиона долара би се каскадно "прелили" на друге земље, што би повећало глобални раст за више од једног процентног поена, додаје се у извештају.

Према новим прогнозама ОЕЦД-а, америчка економија ће ове године порасти за 6,5 посто, а следеће за 4,0 процента, што је изнад децембарских пројекција од 3,2 одсто и 3,5 процената, респективно.

ОЕЦД процјењује да ће пакет, који укључује 400 милијарди долара давања једнократне помоћи од по 1.400 долара многим Американцима, подстаћи раст производње у просјеку за око 3-4 процента на нивоу прве цијеле године.

Такође предвиђа да би амерички пакет мјера могао да доведе до отварања до три милиона радних мијеста у САД до краја године, али и да подигне инфлацију за просјечно 0,75 процентних поена годишње у прве двије године.

Истовремено, амерички пакет ће бити благодет и за главне трговинске партнере САД-а, при чему би раст могао да подстакне раст Канаде и Мексика за 0,5-1,0 посто, као и раст еврозоне и Кине за 0,25-0,5 процентних поена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана