Одзвонило лон пословима

Жељка Кокот
Одзвонило лон пословима

Бањалука - Текстилци и обућари из БиХ остварили су у прва два мјесеца ове године раст извоза, чиме је настављена серија добрих резултата сектора из претходних година, у којима је забиљежен константан раст и знатно повећање извоза.

Подаци Агенције за статистику БиХ показују да је у прва два мјесеца из БиХ извезена одјећа вриједна 109,13 милиона КМ или 19,6 одсто више него у истом периоду 2015. године.  Вриједност извезене обуће достигла је 165,19 милиона КМ, што је за 6,7 одсто више него у прва два мјесеца лани.

Производња одјеће и обуће не доприноси знатно расту додатне вриједности, али запошљава велики број радника, што је сврстава у тренутно најактивније привредне гране у БиХ. Ови радно интензивни сектори лани су извезли на хиљаде производа, а најзначајнија су тржишта западноевропских земаља, јер већина фирми које се баве овом дјелатношћу послује за унапријед познатог клијента.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић сматра да су добри резултати текстилно-обућарског сектора наставак дугорочног узлазног тренда овог сектора, од којег се очекују још бољи резултати у наредном периоду.

- Фирме су обновиле машине и знатно повећале обим производње и мислим да би овај тренд требало да буде настављен - каже Рачић и додаје да би једини ограничавајући фактор могао бити недостатак квалификоване радне снаге.

Домаћи обућари и текстилци су се већ показали као поуздан партнер страним партнерима, који им указују све веће повјерење и додјељују веће послове, а Рачић сматра да би ова година могла бити прекретница, јер је евидентан и све већи број фирми које покушавају да лансирају сопствени бренд.

- Производња за познатог купца ће остати примарна док ће се јаче фирме окренути развоју властитог бренда, који ће за њих бити потпуно нов развојни циклус - каже Рачић. 

Једна од фирми која се дужи низ година бавила производњом обуће у склопу лон послова за ино-партнере је и дервентска фирма "Санино", која је од почетка године направила искорак договором о директној набавци сировина за производе које испоручује једној од најпознатијих свјетских компанија "Адидас".

- Ситуација се потпуно мијења, јер све што смо "Адидасу" некада извозили у форми лон посла сада испоручујемо као директни извозници - каже директор фирме "Санино" Радован Пазуревић.

Извоз

Сектор текстила, одјеће, коже и обуће БиХ лани је остварио извоз од 1,319 милијарди КМ или 4,67 одсто више у односу на 2014. Тиме се нашао на четвртом мјесту по вриједности укупног извоза и са учешћем од осам одсто у укупној спољнотрговинској размјени.

Извоз одјеће у прва два мјесеца (милиони КМ)

2016.  109,13

2015.   87,74

+ 19,6%

Извоз обуће у прва два мјесеца (милиони КМ)

2016.  165,19

2015.  154,12

+ 6,7%

Увоз одјеће у прва два мјесеца (милиони КМ)

2016.  79,8

2015.  72,1

+ 8,9%

Увоз обуће у прва два мјесеца (милиони КМ)

2016.  86

2015.  87,9

- 2,2%

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана