Одузета роба вриједна најмање 250.000 КМ

Срна
Одузета роба вриједна најмање 250.000 КМ

Сарајево - У БиХ је одузета роба вриједна најмање 250.000 КМ током оперативне акције "Бијели меркур 2", која је на иницијативу Генералног секретаријата Интерпола проведена у југоисточној Европи.

Акција, усмјерена ка сузбијању кривичних дјела и прекршаја у вези са недозвољеном трговином, заштитом интелектуалне својине и кријумчарењем, проведена је у БиХ, Албанији, Бугарској, Хрватској, Македонији, Црној Гори, Словенији и Србији.

На територији БиХ у координацији Дирекције за координације полицијских тијела БиХ у акцији су учествовали службеници Управе за индиректно опорезивање БиХ и инспекцијских тијела у БиХ, полиције Брчко дистрикта БиХ, кантоналних министарстава унутрашњих послова и инспекцијских тијела у БиХ.

Они су вршили појачане мјере контроле промета робе у царинским испоставама, граничним прелазима, граничном појасу, пословним објектима и складиштима обвезника индиректних пореза, путним правцима, продавницама, тржним центрима, фотокопирницама и пијацама.

"Надлежна тијела у БиХ одузела су робу укупне вриједности од најмање 250.000 КМ уз напомену да вриједност одређених врста одузете робе, попут кривотворених заштићених робних ознака, није могла бити утврђена", саопштено је из Дирекције за координацију полицијских тијела.

Током акције контролисано је 10.000 теретних и путничких возила. Више од 1.000 полицијских службеника и инспектора је учествовало у акцији уз кориштење више стотина службених возила.

Приликом реализације планираних активности спријечено је више покушаја кријумчарења веће количине техничких производа, одјевних предмета, обуће, хигијенских производа и друге робе, која је углавном поријеклом из Турске и Кине, наводи се у саопштењу.

Због кривотворења робних ознака, одузете су кривотворине маркираних сатова "братјлинг", "таг хеуер", "армани", "пума", "дизел", женске торбе и новчаници робне марке "томи хилфигер", торбе робне марке "УСЛ", ознаке робне марке "поло ралф лорен", носачи звука и слике, моторна уља и друго.

Значајан дио одузете робе односио се на незаконито прометовани резани дуван за мотање и пушење, спортску одјећу и обућу са кривотвореним робним жигом. Због постојања сумње да је извршено кривично дјело недозвољена трговина, током акције одузето је и више пољопривредних и других машина.

Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ истиче спремност за континуирано предузимање даљих мјера и радњи из њене надлежности с циљем сузбијања кривичних дјела и прекршаја ове врсте криминалитета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана