Одустаје се од продаје оба телекома

Глас Српске
Одустаје се од продаје оба телекома

СAРAЈЕВО - Власти у Федерацији БиХ (ФБиХ) одлучиле су да ревидирају раније планове о приватизацији тако да ове године неће бити продаје два телекома, "Фабрике дувана Сарајево" и "Сарајево-осигурања", јавиле су јуче агенције.

Aгенција за приватизацију ФБиХ требала би ускоро да упути Влади ФБиХ на разматрање нови план о приватизацији. Aгенције преносе да се од продаје телекома, као високопрофитабилних компанија, одустало јер се ради о компанијама које су битне за консолидацију буџета.

Помоћник директора Aгенције за приватизацију ФБиХ Хамдија Куловић, каже да је планом за приватизацију до октобра наредне године предвиђена продаја комплетног државног капитала вриједног око 206 милиона евра у осам предузећа.

Он истиче да је планирано да дио капитала буде понуђен путем берзе, односно 14,8 одсто сарајевског "УНИС"-а и цјелокупан државни капитал, односно 19,23 одсто "Босналијека" у вриједности од 7,5 милиона евра.

- Према ревидираном плану биће објављено надметање за 67 одсто капитала "Фабрике дувана Мостар", чија је вриједност према почетном билансу из 2007. године 3,5 милиона евра. Планирана је и продаја удјела од 67 одсто "Енергоинвеста" вриједног 73,5 милиона евра. Када је реч о "УНИС"-у чији је државни капитал процијењен на 16 милиона евра, 51 одсто акција продаће се путем надметања, а остатак иде на берзу - прецизирао је Куловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана