Одшкринута врата нових ино-купаца

Анита Јанковић Речевић
Одшкринута врата нових ино-купаца

БАЊАЛУКА - Предузећа из металског и дрвног сектора, те прерађивачке и ИТ индустрије која послују у Српској презентовала су свој рад привредницима Аустрије, а резултат су бројни пословни контакти и потенцијална сарадња, што би домаћим фирмама требало да обезбиједи већи пласман робе на тржиште Европске уније.

Наиме, представници укупно 13 компанија, махом из Бањалуке и Бијељине, боравили су ових дана у Бечу захваљујући пројекту “Фит4Аустриа” који повезује привреднике Српске и Аустрије, а све с циљем да остваре нове пословне могућности.

Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић за “Глас” каже да је ријеч о пројекту који већ дужи низ година спроводе уз подршку Привредне коморе Аустрије.

- Пандемија вируса корона једно вријеме нас је омела, али почетком године смо започели нове активности, што је резултирало бројним састанцима наших привредника са колегама из цијеле Аустрије, чије је тржиште једно од најзначајнијих за нашу земљу будући да и БиХ и Српска имају трговински суфицит према Аустрији. Највећи потенцијал имају дрвопрерађивачка и металска индустрија, али и прехрамбени сектор. Наши производи овдје су оцијењени као висококвалитетни - прича Филиповић.

Он је навео да се пројекат у прошлости показао као врло успјешан те да је и до 80 одсто првих састанака касније резултирало одређеном сарадњом.

- Још је рано за резултате ове посјете будући да се данас завршава, али прве повратне информације показују да су неки послови договорени и да су наши привредници задовољни - казао је Филиповић.

Да ће посјета уродити плодом, очекују и у бањалучкој фирми “Дев студио”. Свој портфолио представили су у Привредној комори Аустрије, а власник фирме Немања Вујанић истиче да им је то искуство отворило врата аустријског тржишта и пружило прилику за ширење пословања.

- Бавимо се дигиталним интерактивним мултимедијалним системима базираним на сензорској технологији, аудио и видео технологији те екранима осјетљивим на додир, а ова технологија је у експанзији у Аустрији. Системи које развијамо користе се у сврху информисања и рекламирања, а привредници у Аустрији у томе виде огроман потенцијал за будућу сарадњу, коју очекујем већ од јесени с неколико тамошњих фирми - рекао је Вујанић.

Вишеградско предузеће “Аутометал”, које се бави машинском обрадом метала и запошљава тридесетак радника, за сада не извози свој производе на тржиште Аустрије, али се у фирми надају да ће се то ускоро промијенити.

- Имали смо низ састанака на којима смо добили позитивне повратне информације и надам се да ће посјета уродити плодом. Извозимо искључиво у Њемачку, али тежимо новим тржиштима јер остварујемо константан раст - истиче за “Глас” генерални директор “Аутометала” Милан Ђукановић.

Бањалучко предузеће за производњу плочастог намјештаја “Маестро” већ извози одређене количине робе у Аустрију, али прижељкују додатне купце.

- Посјетили смо аустријски “Штрабаг”, гдје смо добили смјернице коме и гдје да се јавимо у вези са пласманом наших производа. То би нам могло отворити врата за нове купце и партнере. Вјерујем да смо оставили добар утисак - казао је власник “Маестра” Мирослав Мандић.

Обука

Младен Филиповић истакао је да су привредници из Бањалуке и Бијељине у склопу програма прошли и моделе обуке на тему стратешког приступа повезивања са иностраним тржиштем.

- На јесен планирамо проширити пројекат, односно уврстити већи број регија и то Добој, Источно Сарајево и Требиње, како би привредници из тих крајева успоставили контакте с предузећима из Аустрије - рекао је Филиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана