Одржана конференција банковних супервизора

Агенције
Одржана конференција банковних супервизора

Сарајево - Агенције за банкарство Републике Српске и Федерације БиХ биле су домаћини 26. годишње конференције банковних супервизора централне и источне Европе, посвећене унапређењу стабилности банковног система, те његовој интеграцији, преносе агенције.

На дводневном скупу учествовало је око четрдесет представника централних банака и супервизорских институција из 24 земље, те осталих институција за банковни надзор.

Конференцију, која је јуче и данас одржана у Сарајеву, отворили су директор Агенције за банкарство Републике Српске Славица Ињац, директор Агенције за банкарство ФБиХ и предсједавајући БСЦЕЕ Златко Барш и гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић.

Међународна искуства изнијели су и представник Банке за међународна поравнања из Базела и савјетник Извршног одбора Европске централне банке, саопштено је из Агенције за банкарство ФБиХ.

Састанак је одржан са намјером да се размјеном мишљења и координацијом ојачају регулаторне функције које су од кључног значаја за унапређење стабилности банковног система, те његову интеграцију.

У раду овогодишње конференције посебна пажња била је посвећена разматрању даљег унапређења сарадње у области банковне супервизије у централној и источној Европи, очувања финансијске стабилности у региону и улози банковног надзора у том погледу.

Размијењена су и мишљења и сазнања у вези са примјеном одредаба тзв. Базела три у банковном надзору, те начинима редуковања неквалитетних кредитних пласмана који отежавају пословање банака.

Ентитетским агенцијама била је изузетна част да предсједавају овом групом, те и на тај начин истакну важност сарадње и координације тијела за супервизију, како би се умањиле директне и индиректне посљедице глобалних финансијских поремећаја и обезбиједио наставак финансијске стабилности, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана