Одобрено 36 кредита за пољопривреднике

Нада Бранковић
Одобрено 36 кредита за пољопривреднике

БAЊA ЛУКA - Инвестиционо-развојној банци РС до сада је достављено 37 захтјева за кредите за микробизнис у пољопривреди од чега је одобрено 36, у укупном износу од 998.584 марака.

За један захтјев се чека допуна документације.

Корисници оваквих кредита су лица која су уписана у регистар пољопривредних газдинстава са пребивалиштем у Републици Српској.

Референт за односе са јавношћу ИРБ РС Зоран Поповић изјавио је да се из ових средстава финансира набавка основних и обртних средстава у сврху покретања, модернизације и проширења пољопривредне дјелатности пољопривредних произвођача.

- Износ кредита је од 5.000 до 50.000 марака, док је каматна стопа  7,33 одсто - истакао је Поповић.

Каматне стопе, додао је, могу бити  умањене за 0,2 одсто ако се ради о неразвијеној и изразито неразвијеној општини или за 0,3 одсто ако је подносилац захтјева члан кластера.

- Период отплате је до десет година, а грејс период је у зависности од врсте пољопривредне дјелатности, до 36 мјесеци - рекао је Поповић.

Нагласио је да су до сада потенцијални корисници ове кредитне линије до потребних средстава долазили искључиво преко микрокредитних друштава по дупло већим каматним стопама, без грејс периода и са краћим периодима отплате.

- Највећи проблем нам представља опструкција финансијских посредника на коју доста тешко можемо утицати. Наиме, иако су се уговорима о пословно-техничкој сарадњи са ИРБ РС обавезали да ће вршити пласман средстава из фондова којима управља наша банка, финансијски посредници заинтересованим клијентима често дају нетачне информације - истакао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана