Одобрена средства за запошљавање 1.214 лица

Aгенције
Одобрена средства за запошљавање 1.214 лица

Пале - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је данас одобрено 3.178.000 КМ и да ће у наредне двије седмице бити запослено 1.214 радника.

Ђокић је, након сједнице Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске на Палама, навео да ће у предузећу "Алфа" из Модриче бити запослено 150 радника, 50 у "Беми" у Бањалуци, а остало су појединачни пројекти који се односе на запошљавање од једног до 10 радника.

"Суфинансирамо и једно радно мјесто, јер нам је циљ да се боримо и за то једно радно мјесто", рекао је Ђокић новинарима.

Он је поручио да на јавни позив могу аплицирати сви послодавци, чији ће захтјеви бити разматрани.

"Ово је изузетан допринос отварању нових радних мјеста и реализацији једног од најважнијих планова Владе Републике Српске у 2013. години у области запошљавања и борбе против незапослености", рекао је Ђокић.

Ђокић је додао да ће у наредном периоду наставити провођење Стратегије запошљавања у Српској за период од 2011. до 2015. година.

Према његовим ријечима, циљ свега је да се подстакне ново запошљавање, прије свега у привреду и пољопривреду, као и слабо запошљивих категорија.

"Влада је у свему овоме одлучна и Завод има важну улогу у овим пројектима", рекао је Ђокић.

Он је нагласио да ће свака три мјесеца информисати Владу Српске о реализацији Акционог плана и, уколико процјене, вршиће одређене промјене у плану да би на крају било што више запослених.

Предсједник Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске Милан Анђић рекао је да ће средства која су дана одобрена бити усмјерена за пројекте подршке запошљавања у привреди, самозапошљавању и запошљавању дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца.

Према његовим ријечима, одобрена су ради суфинансирања запошљавања код 201 послодавца, као и за самозапошљавање.

Анђић је истакао да је у овој години за запошљавање 5.000 лица обезбијеђено око 20 милиона КМ. То се односи на запошљавање младих, дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца.

Ријеч је о пројектима подршке запошљавања у привреди, пољопривреди, самозапошљавања, запошљавања дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца, ратних војних инвалида, пројекат подршке стицања радног искуства младих у статусу приправника и пројекат подршке мрежама социјалне заштите и сигурности.

Кроз ове пројекте, каже Анђић, посао ће наћи неквалификовани и квалификовани радници, као и лица са високом стручном спремом.

Он је подсјетио да су Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Завод за запошљавање почетком маја расписали јавни позив за кориштење средстава по овим пројектима запошљавања.

Анђић је истакао да ће Управни одбор на сљедећој сједници за 15-ак дана донијети одлуку о одобравању средства за подстицај запошљавања младих у статусу приправника, као и за запошљавање по свим осталим пројектима.

Управни одбор ће у наредном периоду одобравати средства у складу са захтјевима које добију од послодаваца и незапослених лица све до утрошка предвиђених средстава за ове сврхе.

Директор Завода за запошљавање Милко Чолаковић рекао је да је циљ Владе Републике Српске очување постојећих радних мјеста и отварање нових за шта је обезбијеђено око 20 милиона КМ.

Чолаковић је нагласио да је циљ да што више лица нађе посао и да све буде регуларно, како би и држава добила оно што њој припада, а не да се овим или неким другим средствима стимулише рад на црно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана