Одобрена исплата друге транше ММФ-а

Глас Српске
Одобрена исплата друге транше ММФ-а

СAРAЈЕВО - Извршни одбор Међународног монетарног фонда (ММФ), на састанку у Вашингтону, на основу ревизије извршења обавеза БиХ у складу са стенд-бај аранжманом, донио је одлуку о исплати друге транше из аранжмана од око 138,4 милиона евра, односно 184,6 милиона америчких долара БиХ, саопштено је из ММФ-а.

Овим средствима, наводе из ММФ-а, укупна досадашња средства исплаћена на основу стенд-бај аранжмана са БиХ, закљученом 8. јула прошле године, износе 345,9 милиона евра односно 461,4 милиона америчких долара.

БиХ је са ММФ-ом закључила стенд-бај аранжман вриједан око 1,2 милијарде евра на три године, почевши од јула 2009. године, када је повучена прва транша од око 400 милиона марака.

- Ова транша износи око 138,4 милиона евра, односно 184,6 милиона америчких долара - наводи се у саопштењу.

Замјеник генералног директора ММФ-а Муриљо Португал похвалио је послије дискусије Извршног одбора ММФ-а у сриједу у Вашингрону власти БиХ, за задовољавајуће спровођење политике у оквиру стенд-бај аранжмана у тешком економском и политичком окружењу.

- И даље ће бити потребни велики напори да се обезбиједи фискална и спољна одрживост, као и да се обезбиједи основа за снажан, одржив раст. Власти БиХ су обавезне да пажљиво прате спровођење програма и да по потреби прилагоде политике - рекао је Португал, јавила је Срна.

Он је напоменуо да су власти БиХ реформама пензионог и система исплата плата побољшале управљања јавним средствима.

Према његовим ријечима, финансијски сектор БиХ добро се ухватио у коштац са кризом.

- Приврженост страних банака да своје подружнице у БиХ добро капитализују, имало је стабилизирајући ефекат - рекао је Португал.

Савјет министара

Савјет министара БиХ донио је јуче одлуку о повлачењу друге транше ММФ-а, којом је Министарство финансија и трезора овлашћено да изда промисори ноту у износу од 268.676.017 марака.

Министарство ће извршити алокацију средстава из ове транше, тако да ће двије трећине износа бити пребачено ФБиХ, а једна трећина РС на основу Закона о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ. Из Савјета министара нагласили су да уплата осталих транши подлијеже кварталном прегледу ММФ-а, и биће одобравана у зависности како БиХ буде испуњавала преузете обавезе из Писма намјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана