Одобрен европски буџет за наредну годину

Агенције
Одобрен европски буџет за наредну годину

Стразбур - Европски парламент данас је одобрио буџет ЕУ за 2013. годину, али ће земље чланице морати да надокнаде мањак у овогодишњем буџету, јавиле су агенције

Предсједник Европског парламента Мартин Шулц рекао је да ће Европска комисија почетком наредне године припремити корекције којим ће у буџету бити обезбијеђена средства за покриће мањака из 2012. године.

- Европска комисија ће, такође, морати да изнесе друге корекције за буџет од средине 2013, јер предвиђена средства за ту годину није довољна - рекао је Шулц.

Ребалансом овогодишњег буџета биће обезбијеђено шест од девет милијарди евра колико укупно недостаје да би се покрило неколико обавеза, укључујући програм размјене студената “Еразмус”.

Посланици Европског парламента су то великом већином прихватили.

Одвојени разговори о дугорочном буџету ЕУ од 2014. године до 2020. године, у склопу којег је Европска комисија планирала повећање од пет одсто на око трилион евра, пропали су током протеклог мјесеца.

Велика Британија предводила је оне који су били против додатних повећања у вријеме када националне владе уводе мјере штедње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана