Одлука о спасавању Ирске оживјела евро

Глас Српске
Одлука о спасавању Ирске оживјела евро

БРИСЕЛ, ДAБЛИН - Након што је Ирска постигла договор са Европском унијом и Међународним монетарним фондом (ММФ) о узимању финансијске помоћи, која ће износити нешто мање од 100 милијарди евра, евро и акције на свјетским берзама јуче су ојачали.

Евро је достигао 1,37 долара, док је индекс "Никеи", акција токијске берзе, јуче порастао за 0,9 одсто на петомјесечни рекорд, јавиле су агенције.

Европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен рекао је да ће помоћ ЕУ и ММФ-а за Ирску бити у форми трогодишњег плана, те да ће коначан износ који ће Даблин добити бити познат до краја новембра.

- Обезбјеђивање помоћи Ирској је гаранција очувања финансијске стабилности у цијелој Европи - рекао је Рен у Бриселу, послије хитног састанака европских министара финансија о спасавању Ирске, друге европске земље у седам мјесеци која је затражила финансијску помоћ.

Директор ММФ-а Доминик Штраус-Кан каже да је ова организација спремна да се придужи напорима спасавања.

И британска влада је јуче саопштила да је спремна да пружи помоћ Ирској, јер су "успјешна економија и стабилан банкарски систем те земље у интересу Велике Британије".

Ирски министар финансија Брајан Ленихан рекао је да ће земљи бити потребно око 100 милијарди евра, које ће послужити као кредитна линија за банке иза којих стоји држава, а које убрзано губе новац.

Влада у Даблину до сада је покушавала да без спољних позајмица преброди тешку кризу у банкарском сектору и током протеклих неколико седмица упорно је одбијала да званично затражи помоћ од ЕУ и ММФ-а, тврдећи да сама може да се избори са дуговима.

Криза у Ирској подигла је трошкове позајмљивања не само за ову земљу већ и за друге слабе карике у еврозони, међу првима за Шпанију и Португалију.

"Резови"

Ирска, која има 4,5 милиона становника, суочена је с најмање четири године дубоких буџетских резова и повећања прихода пореза у вриједности од око 15 милијарди евра. Aналитичари наводе да је задатак владе у Даблину да до 2014. године дефицит од 32 одсто бруто друштвеног производа, рекордно високог у Европи, сведе на три процента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана