Одлука о поскупљењу струје ове седмице

Марина Чигоја
Одлука о поскупљењу струје ове седмице

БAЊA ЛУКA - Регулаторна комисија за енергетику РС разматраће на сједници ове седмице захтјеве за поскупљење струје у Српској, које је доставило седам предузећа из састава Електропривреде РС.

Ово је  потврђено "Гласу Српске" у Регулаторној комисији.

Портпарол Комисије Јелена Пртило рекла је да су извјештаји водитеља поступка завршени и послати на коментарисање подносиоцима захтјева.

- Крајњи рок за достављање коментара је 21. децембар, а Регулаторна комисија за енергетику планира да одржи 57. редовну сједницу 24. децембра ове године, када ће бити разматрани приједлози рјешења за утврђивање цијена и тарифних ставова за кориснике дистрибутивних система и утврђивање тарифних ставова за неквалификоване купце електричне енергије у Републици Српској - истакла је Пртило.

Додала је да захтјев за повећање цијене електричне енергије за тарифне купце износи у просјеку 7,4 одсто, те да ће се коначни износ повећања цијене струје знати тек по завршетку поступка.

Она је рекла да је захтјев за спровођење тарифног поступка доставило пет електродистрибутивних предузећа из састава Електропривреде РС.

- Захтјев су поднијели "Електрокрајина" Бања Лука, "Електро-Бијељина", "Електро Добој", "Електродистрибуција" Пале и "Електро-Херцеговина" Требиње - казала је Пртило.

Поред електродистрибутивних предузећа, додала је, захтјев су поднијела и два предузећа за производњу електричне енергије.

- Ради се о двије термоелектране, и то РиТЕ "Угљевик" и РиТЕ "Гацко" - истакла је Пртило.

Осим струје, становнике Српске у новој години дочекаће и поскупљење фиксне телефоније, воде, цигарета.

Стручњаци упозоравају да ће ова поскупљења представљати двоструки ударац на yеп грађана, с обзиром на то да долази до смањења плата.

Они наглашавају да ће, повећање цијена, посебно струје, утицати на поскупљење животних намирница, што ће, неминовно довести и до пада животног стандарда становништва у РС.

Србија

Aгенција за енергетику Србије прихватила је прошле седмице предложени раст цијена струје за тарифне купце у просјеку за десет одсто. Из Владе Србије раније је саопштено да струја неће поскупјети 1. јануара 2010. године, како је најављено него тек у првом кварталу. Aгенција је доставила Електропривреди Србије (ЕПС) и Електромрежама Србије (ЕМС) мишљења на њихове приједлоге цијена струје, а ЕПС и ЕМС ће приједлоге цијена, са мишљењем Aгенције за енергетику, доставити Влади Србије на сагласност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана