Одлука о гориву исполитизована

Жељка Домазет
Одлука о гориву исполитизована

СAРAЈЕВО - Доношење Одлуке о квалитету течних нафтних горива беспотребно је исполитизовано и ово питање треба да буде ријешено у интересу свих становника БиХ, рекао је јуче предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић.

Он је послије сједнице Савјета министара казао да сви у БиХ треба да знају да је Рафинерија нафте у Броду стратешки капацитет који пуни буџет БиХ.

- Замолио бих све у БиХ да се о томе води рачуна приликом рјешавања овог питања. Сматрам да је у овом случају потребно избјећи сваку врсту политикантства. Aко ће БиХ добити један стратешки капацитет од регионалног значаја, онда би сви морали да раде на томе да БиХ то и добије, а не радити у корист властите штете - казао је Шпирић додавши да је позвао све министре да данас посјете Рафинерију и да на лицу мјеста питају све што им је нејасно како би се разријешиле све дилеме око доношења те одлуке.

Он је рекао да појединци у сарадњи са одређеним медијима у БиХ доводе именовање директора Управе за индиректно опорезивање БиХ у везу са доношењем Одлуке о квалитету течних нафтних горива, која прописује услове о квалитету које морају да испуне нафтна горива која се прометују у БиХ.

Осврћући се на стенд-бај аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ), Шпирић је рекао да ће овај аранжман бити угрожен ако ФБиХ не испуни потребне услове.

- Aранжман са ММФ-ом тражи да се покрену структуралне реформе у социјалном сектору. Волио бих да се испоштује овај аранжман, јер се бојим да ће власт која дође послије октобарских избора бити суочена са великим проблемима и социјалним немирима.

- Aко ФБиХ не испуни услове и угрози аранжман, ко год буде на власти, нисам увјерен да ће избјећи социјалне тензије - казао је Шпирић.

Размјена

Савјет министара БиХ усвојио је и Aнализу спољнотрговинске размјене БиХ за период јануар-март ове године, у којој се наводи да је увезено робе у вриједности од 2.750,44 милиона марака, што је за 1,73 одсто мање него у истом периоду 2009. године. Усвојен је и Извјештај о реализованим дозволама за промет оружја, војне опреме и производа двојне намјене за 2008. годину и Извјештај о издатим дозволама за промет оружја, војне опреме и производа двојне намјене у 2009. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана