Одлука о другој транши ММФ-а у јануару 2010.

Жељка Домазет
Одлука о другој транши ММФ-а у јануару 2010.

СAРAЈЕВО - Aко власти у БиХ до краја године испуне услове из писма намјере, сједница Извршног одбора директора Међународног монетарног фонда (ММФ) у Вашингтону, који одлучују о другој транши кредита, могла би да буде одржана средином јануара наредне године, рекао је у петак у Сарајеву резидентни представник ММФ-а у БиХ Милан Цуц.

Он је нагласио да Канцеларији резидентног представника ММФ-а у БиХ потребно двије седмице да достави документацију одређеним одјељењима ММФ-а у Вашингтону, како би се могла организовати сједница одбора.

Истиче да документација неће бити послата све док власти у БиХ не испуне све обавезе из писма намјере.

- Један од услова за другу траншу јесте да парламенти усвоје буџете за наредну годину, и све док се то не догоди, друга транша кредита неће бити дозначена - рекао је Цуц.

Када се усвоје буџети, објашњава, Канцеларија ће их прегледати и анализирати, прије него што обавијести Извршни одбор, и видјеће да ли се ради о истим цифрама, како је договорено приликом прве ревизије стенд-бај аранжмана.

БиХ има, каже Цуц, озбиљне проблеме у финансијском сектору, који треба да буду ријешени да би дошло до опоравка економије.

- Ми бисмо жељели да јавне инвестиције у БиХ буду заштићене што је могуће више, те да се посебно заштите
социјални трансфери који су усмјерени ка угроженим категоријама становништва - рекао је Цуц.

Представник ММФ-а сматра да би се то десило, Влада ФБиХ би требало посебно да се позабави трансферима који нису засновани на социјалним потребама.

Према његовим ријечима, у другим земљама два одсто бруто друштвеног производа (БДП) одлази на ове трансфере, док у ФБиХ то износи око 7,5 одсто.

Транше

Милан Цуц каже да је ММФ програмом предвидио да ће прве двије транше средстава бити усмјерене ка буџетима, а трећа транша и све послије које буду услиједиле неће се користити за буџет и биће намијењена девизној подршци Централне банке. Додао је да претпоставља да ће програм ММФ-а трајати три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана