Одлука истекла, обловина на ино-тржишту

Анита Јанковић Речевић
Одлука истекла, обловина на ино-тржишту

БАЊАЛУКА - Извозници из БиХ за осам дана августа пласирали су на ино-тржиште обловину вриједну око 130.000 КМ, а иако дрвопрерађивачи наводе да те количине за сада не угрожавају њихову производњу потребно је што прије донијети нову одлуку о спуштању рампе.

Наиме, Савјет министара БиХ још није усвојио приједлог Министарства спољне трговине и економских односа о продужавању забране извоза обловине до 31. октобра, иако је рок примјене постојеће одлуке истекао 31. јула. “Глас” сазнаје да због годишњих одмора још није познат датум одржавања сједнице Савјета министара на којој би требало донијети нову одлуку о привременој забрани извоза одређених шумских сортимената, односно, продужити забрану извоза обловине.

Министар Сташа Кошарац недавно је рекао да је Министарство спољне трговине, поступајући по захтјеву влада Републике Српске и ФБиХ, урадило свој дио посла и упутило Савјету министара приједлог поменуте одлуке. Он је навео да је упутио и неколико ургенција за одржавање ванредне сједнице.

- Инсистирам на усвајању ове одлуке јер је то резултат договора влада Српске и ФБиХ са заједничке сједнице у јуну. Наша дужност је да пратимо политике ентитетских влада и поступамо у складу са оним што оне траже од институција на нивоу БиХ - поручио је недавно Кошарац.

Да су извозници искористили паузу надлежних и “празан ход” између двије сједнице показују најновији подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ према којима је од 1. до 8. августа ове године на ино-тржиште пласирано необрађено дрво вриједно 131.670 КМ.

Највеће количине обловине извезене су у Турску и Србију те Албанију и Француску. Необрађено дрво у првим данима августа пласирано је и на тржиште Македоније и Словеније.

Бивши секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник каже да вриједност извезеног дрвета није забрињавајућа те да за сада не угрожава домаће прерађиваче. 

- Мало је времена прошло од истека рока забране да бисмо могли знати у ком смјеру би то могло ићи. Потражња у ЕУ је пала, а и извозници су очекивали да ће забрана бити настављена па се нису припремили те сматрам да је то основни разлог за мале извозне бројке. Могло би бити опасно ако се празан простор настави користити за одлијевање обловине вани јер ће то угрозити снабдијевање домаћих дрвопрерађивача - рекао је Шиник за “Глас”.

Он је додао да сви дрвопрерађивачи у Српској очекују да одлука о забрани буде продужена и то што прије. 

- Нема разлога да се бавимо извозом у облом стању било којих количина јер можемо произвести бројне производе више вриједности. То није у интересу ни грађана ни домаће економије. Извоз обловине треба забрањивати што је дуже могуће, имамо довољно привредних капацитета да све прерадимо - подсјетио је Шиник.

Предсједник Удружења дрвопрерађивача РС Дарко Партало за “Глас” наводи да ако се поново не забрани извоз обловине најбољи трупци ће ићи ван граница, усљед чега ће домаће компаније остати ускраћене и за количину и за квалитетно дрво.

-  Ако рампа што прије не буде спуштена то ће закомпликовати и овако тешку ситуацију у домаћој дрвној индустрији, која се суочава са значајним падом потражње за готовим и полуготовим производима од дрвета у Европи. И без обзира на тај пад капацитети домаћих фирми су за трећину изнад дозвољене сјече у “Шумама Српске” које озбиљно касне са реализацијом плана производње и испоруке сировине - рекао је Партало.

И замјеник предсједника Удружења дрвопрерађивача дрвних сортимената ниже вриједности РС Ђорђе Бркић сматра да рампа за извоз обловине треба остати спуштена.

- У огромним смо проблемима. Европа је стала са наруџбама, нико ништа не купује, а и цијена цијепаног дрвета у иностранству пала је и до 40 одсто - казао је Бркић.

Кинеска роба

Дарко Партало каже да је тржиште Европске уније тренутно преплављено робом из Кине, што додатно смањује потражњу за производима уз Српске.

- Због сукоба између Русије и Украјине те кризе у западним земљама суочени смо са мањом потражњом, коју сада потпирује и кинеска роба јер је дошло до пада цијене превоза контејнера из Кине, усљед чега имамо озбиљан притисак робе са истока што нама обара потражњу, а самим тим и цијену - навео је Партало.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана