Одјећа и парфеми омиљени за шверц

Марина Чигоја
Одјећа и парфеми омиљени за шверц

Бањалука - Службеници Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ одузели су у прошлој години робу вриједну 6,2 милиона КМ, а тренутно се у складиштима УИО налази роба у вриједности око девет милиона КМ.

Због сумње да су учињени прекршаји из области индиректних пореза службеници УИО поднијели су лани 548 захтјева за покретање прекршајног поступка надлежним судовима у БиХ и издали 477 прекршајних налога. Кад је у питању врста робе највише је одузето одјеће и обуће, парфема, цигарета, кафе, сунчаних и диоптријских наочара, сатова, аутомобила, мобилних телефона, злата, техничке робе, намјештаја, вијагре.

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић каже да се у царинским испоставама широм БиХ детаљним прегледом пошиљки најчешће утврди да количина робе у контејнеру, која се пријави за увозно царињење не одговара количини пријављеној на фактури.

- Фактуре буду умањене вриједности у односу на робу коју покушавају да увезу у БиХ. С друге стране, у редовним контролама приликом провјере промета тржних објеката најчешће се открије роба за коју не постоји никаква документација о поријеклу. Утврди се да је роба прокријумчарена у царинско подручје БиХ, што значи да нису плаћене законом предвиђене увозне дажбине односно царина и ПДВ, те акциза ако је ријеч о кријумчарењу акцизних производа - нагласио је Ковачевић.

У УИО раније су рекли да се у складишту налази и роба која у њима стоји и десет година, коју на аукцијама нису успјели да продају. Њен велики дио је готово неупотребљив због квалитета и дугог стајања.

Одузета роба

Роба коју службеници УИО одузму има карактер привремено одузете робе и о њеној коначној судбини одлучују надлежни судови по основу поднесених захтјева за покретање прекршајног поступка, а одлука суда је коначна и обавезујућа за УИО.

- За правоснажно одузету робу, надлежни суд обично у пресуди каже шта ће се с њом даље дешавати, односно хоће ли се уништити, продати или нешто друго - кажу у УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана