Одгођен састанак сукцесора

Т. Ш.

СAРAЈЕВО - Састанак земаља насљедница СФРЈ о подјели заједничке имовине, који је био заказан за 27. и 28. април у Сарајеву, одгођен је до дањег, због немогућности усаглашавања дневног реда, потврдили су у Министарству финансија и трезора БиХ.

Помоћник министра финансија и трезора БиХ Зенит Келић рекао је "Гласу Српске" да још увијек није познато када би се могао понудити нови термин за одржавање састанка, те додао да је пропао и шести покушај да се послије више од годину паузе разговара о расподјели имовине бивше Југославије.

Келић је рекао да је главни разлог одгађања састанка неприхватање приједлога Србије, која је тражила да се као посебна тачка дневног реда уведе Aнекс Г Споразума о сукцесији, који се односи на приватну имовину и стечена права.

- Србија је сматрала да то треба да буде посебна тачка дневног реда, првенствено због невраћања имовине коју Србија има у Хрватској, а тај приједлог Словенија и Хрватска нису прихватиле, тако да нисмо постигли консензус и због тога је састанак одгођен - истакао је Келић.

Он је рекао да, уколико би Србија одустала од поменутог приједлога, постоји могућност да се нови термин одреди већ у мају.

На састанку у Сарајеву требало је да се разговара о цјелокупној имплементацији Споразума о сукцесији, а издвојена тачка требало је да буде питање мјешовитих банака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана