Одгађа се исплата друге транше ММФ-а

Марина Чигоја
Одгађа се исплата друге транше ММФ-а

БAЊA ЛУКA - Друга транша од 170 милиона евра за БиХ, из стенд-бај аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), највјероватније неће бити исплаћена у децембру, како је било планирано, јер ФБиХ није испунила све услове које је пред њих ставио ММФ.

Премијер ФБиХ Мустафа Мујезиновић казао је јуче да ММФ сматра да је ипак боље да друга транша буде пренесена у наредну годину, а да ова година у ФБиХ буде завршена тренутно расположивим новцем.

- ФБиХ још увијек нема нацрт буџета за 2010. годину у парламентарној процедури, нити донесене законе о ревизији буџетских давања за борачке категорије, као ни закон о платама. Осим тога, мора се постићи и стабилност досадашњих уштеда, о чему ће бити ријечи на наредној сједници Владе ФБиХ. Због свега овога исплата друге транше могла би да буде пролонгирана - рекао је Мујезиновић.

Министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић казао је да је РС испунила свој дио обавеза, те да ће се, евентуално одгађање исплате друге транше, десити због тешке ситуације у ФБиХ.

- Још увијек није завршена контрола испуњавања услова. Завршни састанак ММФ-а очекује се у понедјељак, када ће се видјети колика је укупна испуњеност услова оба ентитета. Република Српска није спорна, али је ситуација у ФБиХ тешка. Aко ФБиХ не испуни услове, неће доћи до пропадања аранжмана, већ евентуално до спајања повлачења друге и треће транше кредита, а оставио би се и простор од неколико мјесеци да се испуне преостали услови - казао је Џомбић.

Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић састао се јуче са представницима ММФ-а гдје је констатовано да су власти у БиХ према планираној динамици извршиле обавезе из писма намјере са ММФ-ом, те је још једном наглашена важност провођења договорених политика на ентитетским нивоима.

Делегација ММФ-а, коју предводи шеф мисије Костас Кристоу у разговору са премијером РС Милорадом Додиком и министром финансија РС почетком ове седмице у Бањој Луци, закључила је да је РС на добром путу да обавезе из аранжмана закључи са позитивним исходом.

Кростоу је тада рекао да ММФ подржава развојни карактер буџета Републике Српске, те да очекује да ће РС задржати постојећи ниво јавне потрошње.

Протест

Неколико стотина чланова борачких удружења из ФБиХ протестовало је  јуче испред зграде Владе ФБиХ у Сарајеву, јер федерална Влада није прихватила захтјеве да им пензије исплаћује на вријеме и под повољнијим условима, без умањења од десет одсто. Окупљени испред зграде Владе ФБиХ захтијевају и да уредбе према којима су пензионисани, буду преточене у један закон. Чланови борачких удружења траже и деблокаду процеса откупа војних станова, као и да представници удружења учествују у ревизији борачких права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана