Одбијен план за источну Европу

Глас Српске
Одбијен план за источну Европу

БРИСЕЛ - Лидери Европске уније у недјељу, на ванредном самиту у Бриселу ставили су вето на приједлог Мађарске о 180 милијарди евра посебне помоћи источној Европи, објавио је бусинесс.хр. Aутомобилским компанијама су поручили да помоћ потраже код својих влада.

Више челника ЕУ истакло је спремност да се помогне сиромашнијим чланицама, али се заузимају за "приступ од случаја до случаја", с обзиром на то да постоје велике разлике међу тим земљама.

- Не могу се упоређивати Словенија и Словачка с Мађарском - рекла је њемачки канцелар Aнгела Меркел. Мађарском се приједлогу успротивила и Европска инвестициона банка, чији је предсједник Филипе Маистад изјавио да је бољи приступ "држава по држава".

Мађарски је приједлог био само додатак на 24,5 милијарди евра помоћи, коју су у петак одредиле Европска банка за обнову и развој (EBRD), Европска инвестициона банка (EIB) и Група Свјетске банке за помоћ источној Европи.

Источноевропске економије ове године доживјеће пад од 1,8 одсто, прогноза је Европске комисије. Летонска економија потонуће чак 6,9 одсто. Челници Пољске, Чешке, Мађарске, Словачке, Летоније, Литваније, Естоније, Бугарске и Румуније позвали су на солидарност међу свим земљама чланицама ЕУ у покушајима изласка из привредне кризе.

- Челници земаља чланица ЕУ изразили су спремност да у одговору на привредну кризу избјегавају протекционистичке мјере - изјавио је предсједник ЕК Хосе Мануел Баросо.

Предсједавајући Европског савјета, чешки премијер Мирек Тополанек изјавио је да је "потребна Европа без граница, која ће бити праведна и која никога неће оставити на цједилу".

Баросо је рекао да ће EIB помоћи мала и средња предузећа у средњој и источној Европи, укључујући и земље кандидате и потенцијалне кандидате са 8,5 милијарди евра током ове године. Додао је да ће из структуралних фондова ЕУ према земљама чланицама из средње и источне Европе ове године бити исплаћено седам милијарди евра, од чега је 2,5 милијарди намијењено Пољској.

- Иако је окончан сложним ставом учесника да је очување заједничког тржишта један од путева за излазак из садашње кризе, самит је показао да национални приоритети односе превагу, а то у опасност доводи кључна европска достигнућа у посљедње три деценије - јединствено тржиште, јединствену валуту и уједињење континента послије пада Берлинског зида - оцијенио је лондонски "Гардијан", пренио је Танјуг.

Иако су у Брисел дошли дубоко подијељени, лидери су били свјесни да је улог огроман и да је опстанак јединственог тржишта и статуса Уније, као највећег трговинског блока у свијету, озбиљно доведен у питање, пркоментарисао је BBC.

Криза

ЛОНДОН - Источној Европи пријети реприза азијске економске кризе с краја деведесетих година, упозорава британски "Гардијан" и истиче да су изгледи за опоравак привреда у земљама тог региона веома суморни. Лист сматра да једини излаз из кризе може да буде драматична промјена у глобалној потражњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана