Одбачена тужба Еуромотора

Марина Чигоја
Одбачена тужба Еуромотора

Бањалука - Окружни привредни суд у Бањалуци одбацио је тужбу бањалучке фирме "Еуромотор" против бившег ФАМ "Јелшинграда", чиме је "Еуромотору" ускраћено право хипотекарног повјериоца, а тиме и право на исплату 2,492 милиона КМ, колико су потраживали од ФАМ "Јелшинград".

У образложењу пресуде, која је донесена у петак, наводи се да је неоснован тужбени захтјев "Еуромотора" којим је тражено да се утврди да има разлучно право на непокретностима туженог ФАМ "Јелшинграда", те да има право на одвојено намирење свог потраживања у износу од 2,429 милиона КМ, са законским затезним каматама.

- Обавезује се тужилац да туженом надокнади трошкове парничног поступка у износу од 26.125 марака, са законском затезном каматом од 2. новембра ове године до исплате, у року од 30 дана од дана доношења пресуде - наводи се у образложењу.

Суштина овог спора била је у томе хоће ли се "Еуромотору" признати право хипотекарног повјериоца, чиме би његова потраживања била намирена у цијелости или ће му се само признати право општег исплатног реда, чиме би добио дио укупних потраживања.

"Еуромотор" потражује од "Јелшинграда" 2,429 милиона КМ по основу хипотеке коју је откупио од бивше Бањалучке банке.

На завршном рочишту које је одржано крајем септембра заступник "Еуромотора" Зоран Бубић тражио је да се овој фирми призна хипотекарно право, које је претходно стечајни управник бившег "Јелшинграда" Алекса Њежић одбио.

Заступник "Јелшинграда" Љиљана Стајић рекла је тада да "Еуромотор" по закону не може бити намирен по основу хипотекарног права, јер у вријеме отварања стечаја није био уписан у земљишне књиге, већ Бањалучка банка, која је имала хипотеку на зграду "Јелшинграда".

Бивши радник "Јелшинграда" Жељко Вујатовић рекао је у петак да је ова пресуда још један доказ онога што радници већ двије године тврде, а то је да "Еуромотор" није хипотекарни повјерилац.

- Они су заиста купили једну халу "Јелшинграда", а касније су откупили хипотеку банке послије чега су добили и управну зграду "Јелшинграда", која се прислањала уз халу. Међутим, та хипотека не постоји нигдје у документима - казао је Вујатовић.

Иако пред Окружним привредним судом у Бањалуци још није био завршен спор између ова два предузећа, Основни суд је још крајем прошле године донио рјешење којим је "Еуромотору" признато право хипотекарног повјериоца и омогућено да са рачуна "Јелшинграда" скине 2,4 милиона КМ. Од тог износа "Еуромотор" је у првој транши успио са рачуна "Јелшинграда" да скине 1,8 милиона КМ.

- Окружни суд је наложио Основном суду да врати паре које су скинуте са рачуна, али оне и поред тога што сваки дан ургирамо, још нису враћене "Јелшинграду". Од понедјељка вјероватно крећемо са новим акцијама да се тај новац врати - казао је Вујатовић.

Директор "Еуромотора" Гостимир Иванковић рекао је да није упознат са пресудом.

Блокада имовине

Јединица за финансијске истраге Министарства унутрашњих послова РС због незаконитости у "случају Јелшинград" блокирала је недавно имовину директора фирме "Еуромотор" Гостимира Иванковића вриједну око 900.000 марака.

Полиција РС је против Гостимира Иванковића, судије Основног суда Бањалука Небојше Пејовића, земљишно-књижног референта у овом суду Војина Шукала и адвоката Зорана Бубића поднијела пријаву Окружном тужилаштву у Бањалуци, у којој се наводи да су злоупотребом службеног положаја и овлашћења омогућили фирми "Еуромотор" да незаконито скине 1,86 милиона милиона са рачуна некадашњег бањалучког привредног гиганта ФАМ "Јелшинград" у стечају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана