Одбачена понуда за Телеком Србије

Глас Српске
Одбачена понуда за Телеком Србије

БЕОГРAД - Влада Србије прихватила је препоруку Радне групе да се одбије понуда "Телекома Aустрија" од 1,1 милијарду евра за 51 одсто акција "Телекома Србија", а трговина акцијама "Телекома" које ће добити грађани могла би да почне крајем љета.

- Потпуно је неприхватљива понуда која је 300 милиона евра мања од минималне цијене одређене за продају дијела власништва "Телекома" - кажу у Влади и истичу да ће идућих мјесеци најважније бити да се крене у својинску трансформацију те компаније, тачније да се грађанима, садашњим и бившим радницима "Телекома", подјеле бесплатне акције, пренијеле су агенције.

Министар економије Србије Небојша Ћирић рекао је да ће грађани бесплатне акције "Телекома" добити у идућа два мјесеца и да би трговина тим акцијама на берзи могла да почне на љето.

Према његовим ријечима, "Телеком" ће на тај начин имати нове акционаре, грађане Србије, који ће онда сасвим слободно моћи да располажу акцијама.

На питање да ли ће држава изнијети своје акције на берзу Ћирић је рекао да Влада треба да се изјасни о будућем статусу акција које ће бити у државном власништву, послије подјеле бесплатних акција.

Влада Србије има 80 одсто акција "Телекома Србија", а преосталих 20 одсто има грчка компанија ОТЕ, у којој "Дојче телеком" има око 30 одсто акција.

Цијена појединачне акције

Ћирић је рекао да ће минимална цијена појединачне акције "Телекома" бити везана за "процијењену вриједност" те компаније, коришћену при одређивању минималне вриједности 51 одсто акција од 1,4 милијарде евра.

Око 4,8 милиона грађана Србије има право да добије укупно 15 одсто акција "Телекома", чија је вриједност, према тој процјени, око 365 милиона евра, а бивши и садашњи запослени требало би да добију око 6,5 одсто акција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана