Од снижавања курса КМ више штете него користи

Агенције
Од снижавања курса КМ више штете него користи

Сарајево - Евентуални добици у извозу који би снижавање курса КМ могло донијети БиХ нису ни приближни губицима који би значили дестабилизацију монетарног система, обезвређивање домаће штедње, нестанак повјерења у КМ и даљу неизвјесност, рекли су у Спољнотрговинској комори БиХ, преносе агенције.

- Најбољи доказ колики је стварни утицај курса КМ на извоз БиХ јесте чињеница да пад вриједности евра у односу на друге свјетске валуте, а самим тиме и КМ у односу на долар, јен, јуан... није довео до повећања извоза на тржишта изван ЕУ, већ је управо тржиште ЕУ и других земаља везаних за евро наше највеће и најважније тржиште, гдје остварујемо најбоље резултате – нагласили су у Комори.

Из Централне банке раније су рекли да БиХ још није спремна за промјену постојећег модела монетарне политике, а да би циљана инфлација, коју неки економисти заговарају, негативно утицала на већину грађана БиХ.

Осврћући се на наводе домаћих произвођача да на увоз репроматеријала који се не производи у БиХ плаћају 15 одсто дажбина, што није случај у земљама региона, из Коморе наводе да се у БиХ без икаквог царинског оптерећења увози највећи дио репроматеријала, као и осталих производа, поријеклом из земаља ЦEFTA, ЕУ и Турске.

Из Коморе додају да царинско оптерећење на неку врсту репроматеријала који се не производи у БиХ, али би се могао производити, представља и подстицај развоју овакве производње и улагањима која се не би никада догодила ако би увоз био профитабилнији од производње.

- Царинско оптерећење на увоз репроматеријала којег нема у БиХ не може бити ниже од онога које важи за увоз из нашег подручја слободне трговине, јер би се тиме пореметио режим повластица који имамо и практично прекршиле преузете међународне обавезе - појаснили су из Коморе.

Ради подршке извозницима и унапређењу домаћег извоза, Спољнотрговинска комора БиХ предузима бројне активности, међу којима су креирање повољнијег пословног окружења и предлагање регулативе, усклађене са потребама и интересима привреде, промоција извозних потенцијала, организација наступа на релевантним међународним сајмовима, помоћ у проналажењу страних партнера, консултантске услуге, едукација...

Из Коморе наглашавају да могући ефекти њеног дјеловања у знатној мјери зависе од надлежних власти, без чије подршке неке од њих није могуће предузети, наводећи као примјер измјену и доградњу законске регулативе, пореске и друге олакшице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана