Од шкарта све тања зарада

Јана Кезић
Од шкарта све тања зарада

БАЊАЛУКА - Старе машине, акумулатори, лимови и сличан шкарт грађанима доносе све тању зараду, јер цијене секундарних сировина падају, а према ријечима откупљивача прогнозе показују да ће се тај тренд наставити током љета.

Наиме, откупне цијене секундарних сировина протекле године  вртоглаво су скочиле због чега су многи грађани, рјешавајући се шкарта из подрума, гаража, дворишта и осталог метала који им није био од користи у домаћинствима, са стоваришта одлазили пуних новчаника. 

Међутим у домаћим фирмама кажу да пад цијена не иде наруку како грађанима тако и њима, јер је све мања и потражња прерађивача.

Замјеник директора у предузећу "Призма комерц" из Бањалуке, које се бави откупом и прерадом сировина, Дарко Мајсторовић каже да су у посљедња два мјесеца пале цијене секундарних сировина.

- Најаве показују да ће падови ићи и током љета, након чега може доћи до раста цијена. Видјећемо како ће се ситуација одвијати.  Лим је сада 0,30 КМ по килограму, а жељезо од 0,35 до 0,40 КМ у откупу на мало, а у велеоткупу су за који фенинг више цијене - рекао је Мајсторовић.

Грађани, како каже, долазе, али у мањем обиму него прије.

- Људи су у протеклих годину дана навикли на веће откупне цијене, па је сада интересовање мало опало - рекао је Мајсторовић.

Објаснио је да такав развој ситуације ипак није неуобичајен.

- Све је то берзанска роба и већ смо навикли на те успоне и падове. Пословали смо када је жељезо било 0,05 КМ и када је било марку - казао је Мајсторовић и додао је да су цијене картона лани биле 0,50 КМ, а сада 0,03 КМ.

У предузећу "Секундарац" из Градишке кажу да је осим пада цијена дошло и до пада потражње.

- Ситуација је слична као и прошле године, када су прва три, четири мјесеца добро кренула, а онда се током петог и шестог мјесеца успорила привредна активност - казали су у овом предузећу.

Додали су да су они углавном базирани на извоз и то на тржиште ЕУ.

- Цијене жељеза иду од 0,40 до 0,50 КМ по килограму, бакар иде по 12 или 13 марака по килограму, а алуминијум се креће од двије до три марке. Има више класа и не може се рећи тачно, то је неки оријентир - рекли су у "Секундарцу".

Цијене секундарних сировине у марту прошле године достигле су рекорд још од времена свјетске економске кризе из 2008. године. Откупна цијена жељеза током тог врхунца била је 0,70 КМ по килограму, бакра и до 16 марака, а алуминијума је достизао и до 4,5 КМ у зависности од класе.

Европско тржиште

Да је дошло до пада цијена металских сировина на европском тржишту, потврдио је за "Глас Српске" директор и власник предузећа "Металац МБМ" из Дервенте Слободан Голуб.

- Цијене репроматеријала, када је ријеч о цијевима, лимовима, црна металургија још су у паду и просјечно коштају око 800 евра по тони, а чак неки нуде и мало јефтиније - рекао је Голуб и додао је да је пети мјесец прошао са 20 одсто мање наруџби него лани. Пад цијена репроматеријала, како каже, прати и појефтињење готових производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана