Од приватизације 1,725 милијарди КМ

Марина Чигоја
Од приватизације 1,725 милијарди КМ

Бањалука - У Републици Српској до сада је приватизовано 716 предузећа, а њиховом продајом прикупљено је укупно 1,725 милијарди КМ, рекла је јуче директор Инвестиционо-развојне банке РС Снежана Вујнић.

Вујнићева је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекла да је до сада приватизовано 69 одсто од укупног броја предузећа која су предала програм приватизације.

- Готовином је плаћено 1,543 милијарди КМ, а преостали износ у купонима старе девизне штедње - рекла је Вујнићева и додала да је оснивањем ИРБ-а и ступањем на снагу Закона о акцијском фонду формиран портфељ Акцијског фонда у који је ушло до тада 412 неприватизованих предузећа.

Извршни директор Сектора за продају и реструктурисање у ИРБ-у Драгана Тучић истакла је да је на крају прошле године портфељ Акцијског фонда чинио капитал укупно 227 предузећа. До смањења броја предузећа у односу на првобитно формирани портфељ, према њеним ријечима, дошло је због брисања из судског регистра послије окончаних поступака стечаја и ликвидације, као и изношења из портфеља државног капитала у комуналним предузећима и локалним РТВ станицама који је пренесен на општине. Тучићева је истакла да се од тих 227 предузећа готово половина налази у поступку стечаја или ликвидације.

- Ако њима додамо и предузећа која се, по одлуци Владе РС, до даљег неће приватизовати, долазимо до броја од око 100 предузећа која могу бити продата. Значајан број ових фирми још није завршио поступке корпоратизације, односно усклађивање са важећим законским прописима, тако да, до окончања ових поступака, ни она неће бити нуђена на продају. Остао је релативно мали број предузећа која су у овом тренутку спремна за приватизацију и сва та предузећа су обухваћена планом рада ИРБ-а за 2013. годину - нагласила је Тучићева.

Она је истакла да је тим планом предвиђено да путем берзе на продају буде понуђен државни капитал 24 фирме у којима је РС мањински власник, затим у три фирме у којима је РС власник контролног пакета акција, а планирана је и израда посебних приватизационих програма за пет стратешких предузећа.

- Као посебну групу имамо и четири затворена акционарска друштва у којима је држава стоодстотни власник и која ће бити нуђена на продају методом тендера, као и осам новооснованих предузећа која ће такође на продају бити понуђена методом тендера, након што буду окончане измјене закона о приватизацији које су у процедури - рекла је Тучићева.

Додала је да је једно од пет стратешких предузећа која ће бити приватизована и РЖР "Љубија".

- Међутим, још нисмо добили зелено свјетло од ресорног министарства да припремимо посебан приватизациони програм за РЖР "Љубија". Међу стратешким предузећима која су обухваћена планом су "Фамос" из Источног Сарајева, Фабрика мотора специјалне намјене са Пала, Ветеринарско-сточарски центар и "Космос" из Бањалуке - рекла је Тучићева.

"Крајинапетрол"

На Бањалучкој берзи јуче је почела аукција за продају пакета акција "Крајинапетрола". Снежана Вујнић је рекла да су у вези са продајом "Крајинапетрола" са ИРБ контактирали "Петробарт" и НИС.

- Они су послали захтјев да буде одгођена аукција, а с обзиром на то да смо ми већ били ушли у процедуру, нисмо могли то да урадимо и обавијестили смо их о томе. Разлог због којег је НИС тражила одгађање јесте тај што њихови органи до почетка аукције нису могли да донесу одлуку о куповини - рекла је Вујнићева.

Ако у идућа два дана не буде реализована продаја, у ИРБ-у кажу да могу поново организовати аукцију под истим условима, у року од мјесец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана