Од пореза на плате 181 милион марака

Марина Чигоја
Од пореза на плате 181 милион марака

БAЊAЛУКA - Република Српска је за девет мјесеци ове године остварила 314 милиона марака прихода по основу наплате директних пореза, што представља повећање за 89,2 милиона КМ у односу на исти период прошле године, а највећи раст остварен је по основу пореза на плату, којих је наплаћено 181,07 милиона марака.

У Информацији о привредним кретањима у РС од јануара до септембра ове године наводи се да су укупни приходи од директних пореза порасли за 40 одсто.

- По основу пореза на плату наплаћено је 181,07 милиона КМ, што представља повећање од 73,52 милиона КМ или 68 одсто - наводи се у Информацији Привредне коморе РС.

У овом периоду у Републици Српској наплаћено је укупно 1,52 милијарде КМ јавних прихода, што је за 199 милиона КМ, односно за 15 одсто више у односу на исти период 2010. године.

Приходи по основу доприноса износе 968 милиона КМ и већи су за 110 милиона КМ, односно за 13 одсто, у односу на девет мјесеци 2010. године.

За девет мјесеци 2011. године у РС је повећана и индустријска производња за 6,8 одсто, у односу на исти период 2010. године, а истовремено је број запослених у индустрији смањен за 1,9 одсто.

Просјечан број незапослених у Републици Српској, за девет мјесеци 2011. године износио је 149.783 лица, што је у поређењу са просјечним бројем незапослених у истом периоду 2010. године више за 3.912, односно за 2,7 одсто.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да је повећање прихода очекивано, с обзиром на то да су ове године повећане стопе пореза и доприноса.

- Раст индустријске производње у условима када практично цијели свијет, а посебно наше окружење, биљежи велики и неочекивани пад је свакако охрабрујући податак, поготово ако имамо у виду чињеницу да се све више говори о "новој-старој" кризи у свјетској економији, а која ће имати утицаја и на кретања у РС. Наравно, негативно је то што је дошло до пада броја запослених и плата - рекао је Вукмирица.

Он је истакао да Република Српска боље стоји са овим показатељима у односу на земље у окружењу.

- Ми смо релативно стабилни, међутим то не би требало да завара, већ би се требало ићи у правцу увођења нових програма и нових технологија. С друге стране, треба имати у виду да у зимском периоду иначе долази до опадајућих трендова у економији, тако да се у сљедећем периоду могу очекивати и нешто слабији резултати - нагласио је Вукмирица.

Спољнотрговински дефицит

Покривеност увоза извозом за девет мјесеци у РС износила је 57,3 одсто. Остварен је дефицит спољнотрговинске размјене у вриједности од 1,42 милијарде КМ, што је у односу на девет мјесеци 2010. године више за 68,98 милиона КМ, тако да повећање дефицита износи 5,1 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана