Од ПДВ-а и акциза 883 милиона КМ

Јелена Бјелица
Од ПДВ-а и акциза 883 милиона КМ

Бањалука - По основу пореза на додату вриједност (ПДВ), акциза, царина и путарина, у прва два мјесеца ове године прикупљено је 883 милиона марака, што је 50 милиона КМ више него у истом периоду прошле године, подаци су Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ Ратко Ковачевић истакао је да приходи по основу ПДВ-а биљеже раст од 8,5 одсто.

- Приходи од акциза у прва два мјесеца износе 189,2 милиона КМ и мањи су за 1,5 одсто у односу на исти период прошле године. Разлог је што су мањи приходи од акциза на нафту и нафтне деривате. Прикупљено је свега 56,1 милион КМ, што је за 4,1 милион КМ мање у односу на исти период 2012. године - казао је Ковачевић "Гласу Српске".

Нагласио је да су зато повећани приходи по основу акциза на цигарете, који највећим дијелом учествују у укупним приходима од акциза.

- У прва два мјесеца ове године прикупљена су 117,3 милиона марака, што је за 400.000 КМ више у односу на прва два мјесеца 2012. године - рекао је Ковачевић.

Додао је да су повећани и приходи по основу акциза на алкохол, алкохолна пића и пиво.

- Прикупљен је 8,1 милион КМ, што је 900.000 КМ више у односу на прва два мјесеца 2012. године - истакао је Ковачевић и додао да су приходи од царина остали на нивоу прошлогодишњих, у прва два мјесеца.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске Саша Грабовац сматра да ово повећање прихода од индиректних пореза не треба да даје лажну слику опоравка економије.

- То, свакако, не значи да је привредна активност боља. Приходи од акциза на дуванске производе су, очекивано, већи, јер су акцизе повећане и усклађене са стандардима Европске уније. Пад прихода по основу акциза на нафту и нафтне деривате показује да је све нижи стандард становника и да привреда слабије ради. Мање се троши горива за привреду, па је и очекивано што је дошло до пада прихода - нагласио је Грабовац.

Додао је да ни повећање прихода по основу ПДВ-а није доказ да привреда напредује.

Акцизе

Ковачевић је истакао да у укупно прикупљеним индиректним порезима, приходи од акциза учествују са 21,4 одсто.

- Осим прихода од акциза на нафту и нафтне деривате, алкохолна пића и дуванске производе, ту су и приходи од акциза на безалкохолна пића и кафу - казао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана