Од Нове године скупље цигарете

Маријана Миљић
Од Нове године скупље цигарете

БAЊAЛУКA - Новом Одлуком о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете Управе за индиректно опорезивање БиХ, од 1. јануара 2011. године посебна акциза на цигарете повећава се са 0,30 на 0,45 марака по кутији, а минимална акциза ће износити 1,08 марака по паклици цигарета.

Новом Одлуком коју је усвојио Управни одбор УИО БиХ, од 1. јануара 2011. године на цигарете ће се плаћати пропорционална акциза по стопи од 42 одсто и посебна акциза у износу 0,45 марака за паковање од 20 комада.

- Aко је укупна акциза на цигарете мања од минималне акцизе по кутији цигарета од 20 комада, плаћа се минимална акциза од 1,08 марака. За паковања различита од паковања од 20 комада, акциза се плаћа сразмјерно броју комада у паковању - саопштено је из УИО БиХ.

Додају да су порески обвезници и друга лица која се баве прометом цигарета обавезни да Управи доставе калкулацију нових малопродајних цијена цигарета формираних у складу са новом Одлуком о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете, најкасније до 30. новембра.

Директор Фабрике дувана Бањалука Симо Мишкић рекао је да још увијек није познато за колико ће цигарете поскупјети од идуће године.

- До поскупљења ће сигурно доћи. То је неминовно, јер се повећава акциза, али још увијек нисмо саставили нови цјеновник. За 15 дана требало би да буде познато за колико ће цигарете поскупјети - казао је Мишкић.

Промјена

Посљедњи пут цигарете су поскупјеле 1. јануара ове године, и то од 20 до 70 фенинга.

Од почетка ове године Фабрика дувана Бањалука цијене својих производа је подигла у просјеку за 40 фенинга, а Фабрика дувана Сарајево за 30 фенинга. Страни произвођачи цигарета од 1. јануара повећали су цијене одређених дуванских производа за 20 до 70 фенинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана