Од Нове године без царина на одређене производе

Агенције
Од Нове године без царина на одређене производе

Сарајево - Од 1. јануара 2013. године за широку лепезу производа из ЕУ који се пласирује на тржиште БиХ биће укинута царинска оптерећења, потрврдио је економски аналитичар Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић, јавиле су агенције.

Хасић је рекао да је ријеч о половним аутомобилима, текстилу, драгуљарским предметима, дизелу, као и неким врстама млијечних производа, меса, воћа, поврћа и кафе.

- Када се укину царине долази до смањења трошкова, што би требало да доведе до смањења продајне цијене производа. тиме би се смањио и “притисак” на кућне буџете - истакао је Хасић.

Према анализама примјене Привременог спразума између БиХ и ЕУ који је потписан 2008. године, каже Хусић, дошло се до податка да смањење или укидање царина на одређену групу производа нема неког значајнијег утицаја на формирање њихових цијена.

- Формирање цијена на тржишту БиХ је слободно и зависи од понуде и потражње. Царинску разлику фактички су узимали трговци и није дошло до олакшања кућних будета грађана, без обзира на износ и на коју врсту производа се односило царинско растерећење - појаснио је Хасић.

Међутим, напоменуо је Хасић, сада имамо ситуцију да ће за одређену врсту производа који долазе из ЕУ од 1. јануара доћи до растерећења.

- БиХ је сматрала да и даље треба штити одређене врсте производа, воћа и поврћа, тако да су и далје остала царинска оптерећења на ову групу производа ради заштите домаће производње - рекао је Хусић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана