Од Меркелове траже мању еврозону

tportal.hr
Од Меркелове траже мању еврозону

Берлин - Баварска Хришћанска социјална унија (CSU) тражи строжији однос према презадуженим чланицама Уније, укључујући ту и њихово искључење из еврозоне, пише Шпигл.

Док њемачка канцеларка Ангела Меркел жели да предстојећа влада има јединствен став о ЕУ политици, сестринска странка њене Хришћанско демократске уније окреће кормило у смјеру популизма.

Када су три странке које планирају да формирају нову владу у Берлину (CDU, CSU и SPD) обавjестиле јавност о напретку у коалиционим преговорима, имале су заједнички циљ: демонстрацију међустраначке слоге међу традиционалним супарницима.

Страначки лидери притом нису открили и чињеницу да је у расправи о документу на 12 страница, о којем је преговарала радна група задужена за европска питања, искрсло ново питање. Шпигл Онлајн, који је имао увид у текст записника, пише да CSU, сестринска странка Меркелиних демохришћана, позива државе које веома упадљиво крше правила о дефициту да напусте еврозону.

"CSU жели да се државама чланицама које неће моћи да у догледној будућности испуне критеријуме стабилности из Мастришког споразума омогући привремено напуштање еврозоне", стоји у тексту. CDU и СПД не деле тај став, а компромис није на помолу.

Порука је јасна: CSU жели да банкротиране државе напусте заједничку валуту. То нису добре вијести за Ангелу Меркел, којој никако не треба такав терет на леђима у погледу политике према ЕУ.

У записнику се нашао и захтјев CSU-а за одржавањем националних референдума о "европским одлукама од велике важности". Осим тога, CSU тражи да се нека овлашћења врате из Брисела натраг земљама чланицама, баш као и процедуре за реструктурирање државних дугова. Ни то није све - CSU се залаже за смањење администрације Европске комисије.

"Једино друго мјесто гдје су кабинети оволики је Африка, гдје приликом састављања влада треба узети у обзир сва племена", рекао је Томас Силберхорн, преговарач CSU-а о европским питањима.

Такав развој догађаја указује и на то да се шеф CSU-а Хорст Сехофер већ увелико припрема за изборе за Европски парламент у мају 2014. CSU жели придобити бираче евроскептичне странке Алтернатива за Њемачку (AFD), која има добре изгледе за освајање посланичких мандата у Европском парламенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана