Од Кине за БиХ милион марака

М. Ч.
Од Кине за БиХ милион марака

ПЕКИНГ, БAЊA ЛУКA - Кина је у петак одобрила пакет бесповратне помоћи БиХ у вриједности од око 1,09 милиона марака, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Писмо намјере о бесповратној помоћи потписали су у Пекингу министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић и министар трговине Кине Чен Деминг у присуству предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића и кинеског премијера Вена Ђиабаоа.

Шпирић је казао да БиХ страним инвеститорима нуди небројене могућности сарадње у инфраструктурним пројектима, енергетском и банкарском сектору, пољопривреди и грађевинарству, због чега је не само за Кину, него и за многе друге земље пожељан партнер.

Он је истакао да БиХ у посљедњих неколико година биљежи динамичан економски раст, чему у прилог иде и чињеница да је у периоду од 2003. до 2008. године остварен реалан раст бруто друштвеног производа од шест одсто.

Ђиабао је нагласио да економска сарадња Кине и БиХ у првом кварталу 2010. године показује тренд раста у односу на 2009. годину, оцијенивши да је то добар знак. Ђиабао је истакао да су предузећа из БиХ добродошла на кинеском тржишту и додао да Кина подстиче њихове реномиране фирме да наступају на тржишту БиХ.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана