Од јесени креће и производња слаткиша

Ратомир Мијановиић
Од јесени креће и производња слаткиша

ТРЕБИЊЕ - Од октобра би требала да почне производња кондиторских производа и то у погонима "Свислајон" у Требињу и Невесињу, гдје би било запослено око 300 радника.

             Према ријечима генералног директора Богдана Голића, "Свислајон" би ових дана требало да почне доградњу хала за прехрамбену индустрију, а јесен је предвиђена за покретање првих линија из прехрамбене индустрије.

            Влада РС прошле недјеље дала је сагласност Министарству индустрије, енергетике и рударства, да предузећу "Свислајон Индустрија алата" Требиње, одобри средства у износу од пола милиона марака, која су предвиђена буџетом РС за ову годину, као суфинансирање подстицаја извоза. У  менаџменту овог предузећа кажу да је у ситуацији у којој се налази предузеће, сваки подстицај добро дошао,  иако је "одобрена  само четвртина  од тражених  средстава".

             У "Свислајону"   кажу да је почетком априла од Владе затражено да се требињској фабрици одобре два милиона и 241 хиљада марака.

              - Наш захтјев је био да нам се одобри десет одсто од остварене разлике између увоза и извоза у посљедње двије године. Пошто још нема законских одлука, којим би то могло да се реализује, добили смо максимална средства за суфинансирање, подстицање извоза  према важећим стандардима - каже  Голић.

              У овом привредном колективу тренутно ради свега 30 одсто запослених, док је 70 одсто  радника на годишњем одмору или на тзв. прерасподјели.

             - Највећи број радника је на годишњим одморима, а ови који су на прерасподјели, добијају 50 одсто  од зараде коју примају када раде - каже   Голић.

Извоз

Према његовим ријечима од почетка године на инострано тржиште извезена је роба у вриједности од шест  милиона марака, иако је био планиран извоз од десет милиона.                                                                                                             

- Наши партнери у иностранству такође трпе посљедице свјетске економске кризе, па је мање и наруџби. Од септембра се надамо новим пословима из области металске индустрије, јер је у љетњем периоду    смањена производња -  наводи  Голић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана