Од девастиране фарме из Доњег Жабара до милионске инвестиције

Милијана Латиновић
Од девастиране фарме из Доњег Жабара до милионске инвестиције

ДОЊИ ЖАБАР - Јаја из бескавезног система држања кокошака на домаћем тржишту наћи ће се већ идући мјесец, након што првих 30.000 кока усели у нови објекат компаније “Агрекс” из Доњег Жабара.

Рекао је то за “Глас Српске” директор “Агрекса” Предраг Миличић, подсјетивши да је та компанија још прије двије године купила девастирану фарму у Шамцу и започела подизање новог комплекса који ће се састојати од пет потпуно репарираних, проширених објеката који су прилагођени новом начину узгоја кока за производњу конзумних јаја у бескавезном, слободном начину држања.

- Код таквог начина узгоја кока има простор гдје борави, гнијездо гдје носи јаја, али и велики слободан простор за кретање унутар фарме. Ово је хуманији начин држања у односну на кавез - рекао је Миличић.

Нагласио је како је план за почетак да уселе коке у једну фарму, док преостале четири планирају сукцесивно пунити.

- Намјера је да до краја идуће године или половине 2024. године свих пет објеката буду у пуној функцији. Укупна вриједност инвестиције је око пет милиона марака - казао је Миличић, додајући да инвестицију реализују из кредита и дијелом властитих средстава.

Он је истакао да је план да нови производ буде препознатљив на тржишту по називу “кока посавка” с обзиром на то да је ова компанија смјештена у Посавини.

Проширење производње, додао је Миличић, подразумијева и неколико нових радних мјеста.

Миличић који је и предсједавајући Координационог тијела за живинарство и перадарство БиХ истиче да су домаћи произвођачи усљед кризе у веома незавидном положају и да су јаја у БиХ најјефтинија.

- Цијене свих улазних компоненти расту свакодневно. У Хрватској су јаја скупља сигурно за 40 одсто, а у Србији и до 15 одсто него код нас, а производња у БиХ је дефинитивно скупља него тамо - рекао је Миличић.

Поручио је да ће домаћи произвођачи издржати и да ће бити довољно јаја за домаће тржиште, иако се Европа већ сада сусреће са озбиљним несташицама.

Извоз

Фирма “Агрекс” једина у БиХ има дозволу за пласман јаја за прераду у Европску унију, међутим, извоз је за сада заустављен.

- Због свих недаћа и оптерећења која преживљавају произвођачи конзумних јаја, нема слободних количина које бисмо извозили - каже Миличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана