Од данас скупље цигарете

Агенције
Од данас скупље цигарете

Бањалука - Већина цигарета у БиХ од данас је скупља за десет до 60 фенинга по кутији, преносе агенције.

Поскупљење цигарета је наставак усклађивања акцизне политике у БиХ са политиком акциза на цигарете у ЕУ, која је ступила на снагу примјеном новог Закона о акцизама који је на снази од средине 2009. године

У Управи за индиректно опорезивање БиХ су рекли да су сви порески обвезници и друге особе које се баве прометом цигарета у БиХ дужни пописати залихе цигарета на дан, 1. јануар 2013. године, и пописне листе доставити надлежном регионалном центру УИО БиХ до 10. јанаура.

Такође, дужни су да, на затечене залихе цигарета утврђене у пописним листама, обрачунају акцизу према новој Одлуци о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете, те до 10. јануара ове године уплате разлику између новообрачунате и већ раније уплаћене акцизе, на јединствени рачун УИО БиХ.

Начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ Ратко Ковачевић упозорио је да ће инспектори УИО вршити контролу пописа залиха, обрачуна разлике акцизе и уплате у предвиђеним роковима.

Ковачевић је подсјетио да је Управни одбор УИО у септембру донио Одлуку о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете која ће бити примјењивана од 1. јануара, а којом се пропорционална акциза обрачунава по стопи од 42 одсто малопродајне цијене цигарета и фиксна акциза од 0,75 КМ за паковање од 20 комада цигарета.

Уколико је пропорционална и фиксна акциза нижа од минималне акцизе, Ковачевић је навео да се мора примјењивати минимална акциза у износу од 1,82 КМ по кутији цигарета за паковање од 20 комада.

Ковачевић је подсјетио да је ово усклађивање предвиђено до 2014. године, када би минимална акциза по кутији цигарета требала износити 2,60 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана