Од данас бржа и јефтинија процедура регистрације

SRNA
Од данас бржа и јефтинија процедура регистрације

Бањалука - Нови модел пословне регистрације у Републици Српској, односно једношалтерски систем, чија примјена почиње данас, омогућиће бржу и повољнију процедуру привредницима који желе да региструју нова привредна друштва и предузећа, рекао је Срни начелник Одјељења за привреду града Бањалука Раденко Комљеновић.

"До сада су привредници морали да региструју привредна друштва и предузећа на више локалитета, а сада то завршавају на једном мјесту у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/", навео је Комљеновић.


Он је нагласио да се комплетна документација предаје на једном мјесту и да су рокови скраћени на три дана, "што је значајан напредак у поједностављивању процедура да привредници крену у одређени бизнис".

"Регистрација предузетништва остаје у локалним заједницама, с тим да ће оне имати обавезу да сваки мјесец шаљу базу регистрованих предузетника у АПИФ", појаснио је Комљеновић и додао да ће централни регистар за предузетнике и за привредна друштва бити у АПИФ-у.

Он је рекао да ће на овај начин моћи лакше да се прати структура предузетника и да ли они извршавају своје обавезе, а биће омогућено и лакше увезивање са Пореском управом и другим институцијама Републике Српске, БиХ и града Бањалука.

"До сада су привредници регистрацију радили преко суда, након чега су у локалним заједницама добијали рјешења. Сада све то завршавају у АПИФ-у", рекао је Комљеновић и поновио да предузетништво остаје и даље у ингеренцији локалних заједница.

Он је навео да је у Бањалуци регистровано око 5.000 предузетника, али да тај број варира из дана у дан. "У овој години смо имали више пријављених него одјављених предузетника и то су позитивни помаци у привредном амбијенту Бањалуке", нагласио је Комљеновић.

Он је истакао да у Бањалуци постоји укупно 14.000 привредних субјеката, односно привредних друштава и предузетника. "Имамо око 6.000 приврених друштава, али имамо агенције и институције које се исто тако региструју", рекао је Комљеновић.

Са новим моделом пословне регистрације, чија примјена данас почиње у Републици Српској, за пословну регистрацију биће потребно највише три, умјесто досадашњих 23 дана.

За привредне субјекте овом реформом смањен је број процедура, као и трошкови почетка пословања у зависности од правне форме регистрованог субјекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана