Од данас без царине на половне путничке аутомобиле

Агенције
Од данас без царине на половне путничке аутомобиле

Сарајево - Данас је на снагу ступило потпуно укидање царина на одређени број производа поријеклом из ЕУ који се увозе у БиХ, преносе агенције.

Ријеч је о половним путничким возилима, одређеним врстама и прерађевинама од воћа и поврћа, млијечним прерађевинама, неким врстама меса попут јунећег и телећег, кафи, одређеним врстама текстила, моторном безоловном бензину и одређеним уљима и другим производима.

То су производима који су 2012. имали нижу стопу царина, која је протеклих годинама снижавана и у прошлој години износила између два и три одсто.

Та царина се од данас укида и наплаћиваће се само ПДВ приликом увоза тих производаа који су поријеклом из ЕУ.

Резултат је то наставка примјене Привременог споразума о трговини и трговинским питањима у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ с ЕУ.

За велики дио производа који се увозе из ЕУ и имају поријекло из Уније царина је укинута још 2009. године, али је за одређене производе, за које је преговарачки тим БиХ утврдио да су од посебног значаја за БиХ, постигнут договор с ЕУ да се стопе царине постепено смањују у периоду од 2008. до 2013. године.

Укидање царина, међутим, није довело до битнијег пада цијена на тржишту БиХ.

Укидање царина на одређени број производа који се увозе у БиХ из ЕУ и имају поријекло из Уније, значајно је смањило приходе Управе за индиректно опорезивање БиХ и у протеклих пет година то је губитак од око 450 милиона марака.

У 2008. години, када је наплаћивана пуна царина на све производе, приходи су износили око 650 милиона КМ, а у овој години то је свега 200 милиона КМ од наплате царина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана