Од 217 стечајева успјешно завршено 27

Милка Милуновић
Од 217 стечајева успјешно завршено 27

БAЊA ЛУКA - У Републици Српској покренуто је 217 стечајева, од којих је 27 успјешно завршено, односно у предузећима је покренута производња и спроведен план реорганизације.

У Удружењу стечајних управника РС кажу да је реорганизација у стечају, између осталог, покренута у предузећима "Романија" Соколац, "Плантаже" Градишка, Фабрика вијака Мркоњић Град, "Мраковица" Приједор у руднику "Миљевина" Фоча и другим фабрикама.

- Реорганизација у стечају је идеалан начин да се покрене производња, али за такав посао потребне су велике инвестиције. Купци фабрика често немају новац који им је потребан за одржавање процеса рада и излазак на тржиште. Због тога у бројним фабрикама у стечају није могао да се спроведе план реорганизације - рекао је предсједник Удружења стечајних управника РС Душан Ковачевић.

Навео је да се приликом куповине неколико фабрика у стечају Влада Републике Српске показала као најозбиљнији купац.  

- Од продаје имовине предузећа у стечају остварен је приход од 1,2 милијарде марака, а претпоставља се да је најмање 1,5 милијарди марака "блокирано" у фабрикама у којима је због дугова и неликвидности покренут стечај - изјавио је Ковачевић.

Напоменуо је да су у Српској акредитована 73 стечајна управника и да се млади и образовани кадрови све више интересују за то да добију лиценцу за обављање овог посла.    

Он је додао да су стечајни управници најчешће суочени са проблемом уновчавања стечајне масе, односно са наплатом прихода остварених на лицитацијама које се организују за продају имовине фабрика у стечају. Фабрике су, каже он, у моменту покретања стечаја суочене са огромним дуговима и немогућношћу организовања процеса рада.

- Тешко је и пописати имовину чијом би се продајом остварили приходи - рекао је  Ковачевић и додао да су предузећа у стечају продата на стечајним лицитацијама по три пута мањој цијени од књиговодствене вриједности, што је, такође, отежавајућа околност за квалитетно уновчавање имовине фабрика које се нуде и продају на стечајним лицитацијама.

Циљеви

Удружење жели да се кроз доношење одговарајућих закона обезбиједе услови за брзо и ефикасно спровођење стечајева.

- Народна скупштина РС усвојила је сет закона из области правосуђа, чија ће примјена омогућити брже и ефикасније спровођење стечајева у предузећима. Посебно је охрабрујућа вијест да ће од јула идуће године, у Српској бити формирани привредни судови који ће се искључиво бавити привредним парницама, стечајевима и ликвидацијама - рекао је Ковачевић.                

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана