Од 2011. могуће нове цијене ауто-осигурања

Марина Чигоја
Од 2011. могуће нове цијене ауто-осигурања

БAЊAЛУКA - Aгенција за осигурање Републике Српске почетком идуће године требало би да донесе нове услове и тарифе за ауто-осигурање, а разматрана је и могућност промјене цијена осигурања.

Директор Aгенције за осигурање РС Божана Шљивар каже да се припремају нови услови и тарифе, јер су ове које се тренутно примјењују наслијеђене из ранијег периода, те су "сазреле за промјену".

- Aгенција је раније формирала радну групу коју чине представници Министарства саобраћаја и веза, Министарства финансија Републике Српске и друштава за осигурање. Они су завршили свој посао, а материјали су послати друштвима за осигурање на разматрање. Тренутно не можемо рећи да ли ће у оквиру тога доћи до промјена цијена, иако се разматрала и та опција. Било је више варијанти, а одлуку о томе доноси Управни одбор Aгенције за осигурање - казала је Шљиварева.

Виши стручни сарадник у Aгенцији за осигурање Републике Српске Драган Мајсторовић каже да ће се основна цијена ауто-осигурања утврдити на састанку представника Aгенције и Удружења друштава за осигурање из Српске и ФБиХ.

Основна цијена ауто-осигурања тренутно износи 396 марака и на основу ње се израчунавају све остале цијене у оквиру премијског система.

- Нови премијски систем се завршава, као и нови услови, а цијена која ће у овом систему бити основ за рачунање свих осталих цијена биће утврђена на основу техничког резултата рада друштва за осигурање од ауто-одговорности. Aко овај резултат буде негативан, највјероватније ће се преиспитати стање основне цијене, а самим тим и вјероватно повећати цијена осигурања. Aгенција ће код доношења одлуке о промјени цијена заједно са другим субјектима разматрати и друге елементе који утичу на промјену цијене - казао је Мајсторовић.

Цијена осигурања возила у Србији износи у просјеку 90 евра, у Македонији 120 евра, у Црној Гори 140, а у Хрватској 180 евра, преносе агенције.

Исплата

Када је у питању чекање на исплату штете, Драган Мајсторовић каже да Aгенција константно обавља контролу свих друштава за осигурање и исплату одштетних захтјева.

- Тамо гдје утврдимо да се рокови не поштују, путем Омбудсмана за осигурање и надлежних служби Aгенције покрећу се прекршајне пријаве против друштава и одговорних лица - казао је Мајсторовић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана