Очувати производњу и запослене раднике

Глас Српске
Очувати производњу и запослене раднике

БAЊA ЛУКA - Одбор повјерилаца Фабрике алатних машина (ФAМ) "Јелшинград" Бања Лука одлучио је у петак да се стечајни поступак у овом предузећу води у правцу реорганизације, односно санације, те да се задржи основна дјелатност фабрике и радна мјеста око стотину запослених.

Стечајни судија Недељко Милијевић рекао је да је потенцијалном купцу овог предузећа остављена могућност да започне и обавља и другу привредну дјелатност, индустријску производњу и услуге.

- Планом реорганизације дио имовине предузећа биће продат, а та средства служиће за намирење обавеза према повјериоцима. Имовина предузећа биће оптерећена забраном отуђења у периоду од пет година, у којем купац мора да обавља континуирану производњу - казао је Милијевић, пренијела је Срна.

Додао је да ће нова сједница Одбора повјерилаца предузећа бити одржана крајем јануара, док ће у фебруару засједати Скупштина повјерилаца, која ће расправљати о усвојеном плану.

Послије тога, објаснио је Милијевић, Основни суд у Бањој Луци заказаће рочиште на којем ће повјериоци гласати о стечајном плану, а по потврди, приступа се његовој реализацији. План ће садржавати и продајну цијену предузећа.

Стечајни управник "Јелшинграда" Aлекса Њежић рекао је да ће се послије усвајања Плана за реорганизацију предузећа кренути у потрагу за потенцијалним стратешким купцем.

- Aко се купац не појави, било би добро да потенцијални купац предузећа буде Влада РС, што је опробана варијанта која је већ спасила неколико предузећа у Српској - нагласио је Њежић.

Директор производње у "Јелшинграду" у стечајном поступку Томислав Вујновић изразио је задовољство одлуком Одбора повјерилаца, истичући да је план право рјешење за ово предузеће.

Радници

Члан Одбора повјерилаца радника предузећа Чедо Томић рекао је да су послије отварања стечајног поступка у "Јелшинграду" у августу ове године сви радници остали без икаквих права и да не могу да иду у пензију јер им није претходно увезан радни стаж. Томић је додао да је у посљедња четири мјесеца око 70 радника повремено ангажовано на пословима у предузећу, док се код куће налази 350 до 370 радника који једино остварују здравствено осигурање путем Завода за запошљавање. Прије стечаја, каже Томић, у овом предузећу било је запослено више од 400 радника, док је прије рата у предузећу радило око 2.500 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана