Очистити дугове из прошлости

Жељка Башић
Очистити дугове из прошлости

БAЊA ЛУКA - Електропривреда РС ће као и раније наставити да снабдијева Брчко дистрикт електричном енергијом по истим тарифним цијенама као и за потрошаче у Српској.

Изјавио је ово премијер РС Милорад Додик јуче послије разговора са делегацијом Брчко дистрикта предвођеном градоначелником Драганом Пајићем.

- Ријешили смо и веома значајно питање узајамних потраживања и дуговања из прошлости. Министри финансија обје владе до краја мјесеца треба да понуде Споразум о пребијању дугова, а прије тога верификују сва потраживања. На тај начин затвориће се отворено питање супервизије у Брчко дистрикту - рекао је Додик.

Додик је рекао да на сличан начин Влада Брчко дистрикта рјешава своје односе и са Владом ФБиХ.

На састанку је било ријечи и о изградњи аутопутева у оквиру мреже аутопутева РС.

- Дионица аутопута од 14 километара пролази кроз Брчко дистрикт. Под истим условима и Брчко дистрикт прихватио је сарадњу са "Штрабаком". Утврђен је просторни план и траса која покрива поменуту дионицу која пролази кроз Брчко. Сада је потребно да Влада Брчко дистрикта формализује уговор са "Штрабаком" како би се могло приступити рјешавању имовинско-правних односа и изградњи аутопута - рекао је Додик.

Истакао је, да су дилеме у погледу ентитетског држављанства отклоњене јер су надлежни министри из РС и Владе Брчко дистрикта разјаснили ситуацију у складу са законима о држављанству БиХ и РС.

Додик је навео да Влада РС реализује свој програм социјалног збрињавања породица погинулих бораца и инвалида и у Брчко дистрикту из којег ће 80 породица бити збринуто у наредној години. Додик је најавио и помоћ Брчко дистрикту у рјешавању комуналне инфраструктуре и рада спортских организација и здравственом сектору.

Градоначелник Брчко дистрикта Драган Пајић истакао је да је сарадња са Владом РС била активна и у вријеме прошлог мандата градоначелника Мирсада Ђапе.

- Да је Влада РС струју коју нам испоручује по истим цијенама као и за потрошаче РС, продала на тржишту по тржишним цијенама имала би у свом буџету 16 милиона марака више. То довољно говори о доприносу грађана РС и Владе Брчко дистрикту - рекао је Пајић.

Потраживања

Пајић и Додик сложили су се у намјери да се сва потраживања сведу на нулу и да се у будућност крене са јасним тржишним понашањем. Услуге једних према другима мораће да буду плаћене. На то су упозорили и поједини представници међународне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана