Оче­ку­ју се зна­чај­не ин­вес­ти­ци­је у 2010.

Марина Чигоја
Оче­ку­ју се зна­чај­не ин­вес­ти­ци­је у 2010.

МРA­КО­ВИ­ЦA - У Ре­пу­бли­ци Српској ове го­ди­не оче­ку­је се зна­чај­ни­је по­ве­ћање стра­них ула­гања и то у облас­ти­ма енер­ге­ти­ке, ин­фрас­тру­кту­ре, те­ле­ко­му­ни­ка­ци­ја, као и у наф­тној и дрво­пре­ра­ђи­ва­чкој ин­дус­три­ји.

а­за­ла је ју­че ми­нис­тар за еко­ном­ске одно­се и ре­ги­онал­ну са­радњу РС Ја­сна Бркић на ре­ги­онал­ној кон­фе­рен­ци­ји о кон­ку­рен­тнос­ти ло­ка­ци­је у кон­тек­сту ди­рек­тних стра­них ула­гања, ко­ју су на Мра­ко­ви­ци ор­га­ни­зо­ва­ли Ми­нис­тар­ство, Њема­чко друш­тво за те­хни­чку са­радњу (GTZ) и оп­шти­на При­је­дор.

Бркић је ка­за­ла да по­да­так да је за прва два мје­се­ца 2010. го­ди­не до­шло до по­ве­ћања оби­ма спољно­трго­вин­ске раз­мје­не за 12,2 од­сто, те да је по­ве­ћан извоз у одно­су на увоз, ука­зу­је да ће ова го­ди­на у еко­ном­ском сми­слу би­ти боља не­го прет­хо­дна.

- Ства­рање ам­би­јен­та за стра­на ула­гања врло је сло­жен по­сао у ко­јем ни­је до­вољно има­ти при­ро­дна бо­гат­ства, већ је не­оп­хо­дна и са­радња и си­нер­ги­ја ра­зли­чи­тих ин­сти­ту­ци­ја и ни­воа влас­ти - на­гла­си­ла је Бркић и до­да­ла да оп­ти­ми­зам ове го­ди­не под­гри­ја­ва­ју и про­цје­не свјет­ских стручњака о бла­гом опо­рав­ку при­вре­де, као и на­ја­ве при­су­тних ком­па­ни­ја о ула­гањима у мо­дер­ни­за­ци­ју и про­ши­рење ка­па­ци­те­та.

Во­ђа Про­је­кта за ло­кал­ни и еко­ном­ски ра­звој GTZ-а Крис­ти­јан Ка­уф­холд ре­као је да је ова ор­га­ни­за­ци­ја ду­же ври­је­ме при­су­тна у При­је­до­ру и да ра­ди на ви­ше про­је­ка­та ус­мје­ре­них на при­вре­дни ра­звој, до­дав­ши да је у бу­ду­ћнос­ти по­тре­бно ра­ди­ти на по­бољшању по­сло­вног имиџа.

На­чел­ник оп­шти­не При­је­дор Мар­ко Па­вић на­гла­сио је да је оп­штин­ска власт, у циљу по­бољшања ам­би­јен­та за ула­гања, скра­ти­ла пос­ту­пак из­да­вања гра­ђе­вин­ских и до­зво­ла за рад, те оспо­со­би­ла Aген­ци­ју за ло­кал­ни еко­ном­ски ра­звој.

- У по­тпу­нос­ти је фор­ми­ра­на и ин­дус­триј­ска зо­на "Цел­пак" за ко­ју већ има за­ин­те­ре­со­ва­них ула­га­ча ко­ји на­јављују за­пошљавање око 300 ра­дни­ка, а по­тен­ци­јал­ним ин­вес­ти­то­ри­ма по­ну­ђе­но је јеф­ти­но земљи­ште - ис­та­као је Па­вић.

Члан Упра­вног одбо­ра Са­вје­та стра­них ин­вес­ти­то­ра Се­ад Миљко­вић на­гла­сио је да је у БиХ дос­та то­га ура­ђе­но у ве­зи са пи­тањем ле­ги­сла­ти­ве и ус­кла­ђи­вања са про­пи­си­ма из ЕУ, али да по­ли­ти­чко и еко­ном­ско окру­жење у свим земљама у ре­ги­ону мо­ра да бу­де по­бољша­но.

Срби­ја

Са­вје­тник у Aген­ци­ји за стра­на ула­гања Вла­де Срби­је Aле­ксан­дар Ра­ду­ло­вић ре­као је да у посљедње дви­је го­ди­не све земље због кри­зе има­ју про­бле­ма са при­вла­чењем ин­вес­ти­ци­ја.

- То ипак ни­је ра­злог да се одус­та­не. Ми нас­то­ји­мо да кроз ре­фор­му пра­вног и по­рес­ког сис­те­ма при­ву­че­мо ула­га­че. За ра­зли­ку од про­шле, ове го­ди­не оче­ку­је­мо по­ве­ћање ин­вес­ти­ци­ја по­се­бно у се­кто­ру енер­ге­ти­ке где са­ра­ђу­је­мо и са РС - ка­зао је Ра­ду­ло­вић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана