Очекују позитивно мишљење мисије FVO-а о извозу млијека у ЕУ

СРНА
Очекују позитивно мишљење мисије FVO-а о извозу млијека у ЕУ

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске очекује позитивно мишљење мисије европске Канцеларије за храну и ветеринарство /FVO/ која ће, у периоду од 21. до 31. јануара, извршити инспекцију објеката и фарми који су кандидовани за извоз млијека и млијечних производа из БиХ у ЕУ.

Министарство очекује да ће се добити позитивно мишљење с обзиром да су у претходном периоду, у сарадњи са Канцеларијом за ветеринарство БиХ, прерађивачима и произвођачима млијека, појачане активности на испуњавању услова за извоз млијека.

"Министарство је подржало убрзане активности на усаглашавању измјена и допуна Закона о ветеринарству и Закона о храни који представљају приоритет, и то на начин да се постигне минимум услова које захтјева законодавство ЕУ, са посебним нагласком на дефинисању надлежности и дефинисању командног ланца", саопштено је из Министарства након састанка са представницима Канцеларије за ветеринарство БиХ у вези са предстојећом посјетом.

Министарство је прихватило и препоруку ТАИЕКС експерата о потреби успостављања вертикалног командног ланца у међунардној трговини производима животињског поријекла.

"Предложено је да Канцеларија за ветеринарство БиХ даје овлашћења ветеринарским инспекторима у објектима који су кандидовани за извоз. Након тога Канцеларија је усвојила Протокол о овлашћивању општинских и кантоналних ветеринарских инспектора до доношења релевантних рјешења и дугорочног дефинисања координације по овим питањима, односно усвајања неопходне законске легислативе", наводи се у саопштењу.

Протокол о успостављању командног ланца којим се задоваљавају услови за извоз млијека и производа од млијека поријеклом из БиХ у ЕУ, сачињен је у складу са чланом 4. Уредбе 605/2010, којим се обезбјеђује успостављање командног ланца, једног од основних услова за извоз млијека поријеклом из БиХ у ЕУ.

У саопштењу се истиче да Протокол представља прелазно и најбоље рјешење како би се тренутно осигурао извоз млијека и млијечних производа и односи се искључиво за извозне објекте, водећи рачуна да се надлежности дефинисане Уставом БиХ и Републике Српске инкорпоришу у нове Законе на нивоу БиХ./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана