Очекује се слаб привредни раст

Агенције
Очекује се слаб привредни раст

Вашингтон - Међународни монетарни фонд /ММФ/ благо је снизио своје предвиђање привредног раста у свијету ове и наредне године, углавном због слабијег раста у Јапану, Латинској Америци и Европи.

ММФ је данас у новом извјештају о стању глобалне економије навео да ће свјетска привреда порасти ове године за 3,3 одсто, што је за десетину мање од јулске прогнозе.

Привредни раст у свијету наредне године требало би да износи 3,8 одсто, што је за петину мање него у претходној прогнози, од прије три мјесеца.

ММФ је навео да је прогноза за привреду САД нешто оптимистичнија, те да се очекује да ће расти за 2,2 одсто ове године, док је раније прогнозирала 1,7 одсто. Прогноза раста за 2015. годину остаје непромијењена - 3,1 одсто.

ММФ је упозорио да се САД, Европа и Јапан могу суочити са вишегодишњим слабим растом ако владе не предузму мјере за убрзање привредних активности.

Фонд је позвао САД, Европу и Јапан да одрже ниске каматне стопе како би се подстакло више позајмљивања, трошења и раста, а наводи и да би Европска централна банка требало да размотри откуп обвезница националних влада како би се избјегла дефлација.

ММФ је, такође, навео да би САД и Европа требало да имају корист од мање пореских повећања и "резања" потрошње у 2014. него претходних година.

"Свјетски раст је осредњи и нешто лошији од прогнозе у јулу", наводи се у извештају.

ММФ је прогнозирао да ће у 18 земаља еврозоне раст бити тек 0,8 одсто ове године, док је у јулу прогнозирао 1,1 одсто. Пројекција за 2015. годину је спуштена на 1,3 са 1,5 одсто.

Кинески привредни раст ће остати на раније прогнозираних 7,4 одсто, а 7,1 сљедеће године. За већину земаља би то били изваредне прогнозе, али је у Кини то најмањи раст у више деценија.

ММФ је, такође, знатно смањио прогнозе раста у Латинској Америци и на Карибима, где се очекује 1,3 одсто раста ове године, с два одсто прогнозираних у јулу, а сљедеће године 2,2 одсто у односу на 2,6 одсто.

Пад је великим дијелом посљедица слабљења у Бразилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана