Очекује се повећање обима јапанских инвестиција у БиХ

Срна
Очекује се повећање обима јапанских инвестиција у БиХ

ТОКИО - Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан састао се са замјеником премијера и министром финансија Јапана Таром Асом који је изразио наду да ће се обим јапанских инвестиција у БиХ увећати у наредном периоду.

Саговорници су разговарали о могућностима инвестирања у БиХ, а Берјан је представио компаративне предности БиХ и секторе који би могли бити од интереса за јапанске компаније, као што су информационо-комуникационе технологије, енергетика, аутомобилска индустрија, дрвни сектор, туризам и пољопривреда.

Берјан је истакао одличне билатералне односе између двије земље без отворених питања, те је нагласио посвећеност БиХ даљем оснаживању међусобних односа, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Он се захвалио замјенику премијера за драгоцјену подршку и помоћ Владе и грађана Јапана током претходних 25 година, која се огледала кроз реализацију бројних пројеката у БиХ, посебно у реконструкцији школских и здравствених установа.

Берјан је истакао да је Јапан један од највећих појединачних донатора у БиХ.

Саговорници су нагласили важност међусобног уважавања и континуиране међусобне подршке кандидатима обје земље за важне позиције у међународним институцијама/организацијама.

Том приликом је истакнут и значај јапанске “Иницијативе за западни Балкан”, која представља велику развојну шансу за БиХ и цијели регион, посебно у области економије.

На састанку је било ријечи и о ситуацији у свијету изазваној пандемијом ковида 19, са фокусом на ситуацију у БиХ и Јапану.

Разговарано је и о културној размјени између двије земље, организацији посјете представника пореских управа са нивоа ентитета и БиХ, као и о могућностима успостављања веза између локалних заједница двије земље. /крај/дб/фото

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана