Очекује нас тешка и неизвјесна година

Марина Чигоја
Очекује нас тешка и неизвјесна година

БAЊAЛУКA - Година на измаку била је веома тешка за привреду Републике Српске и БиХ, а сасвим је сигурно да ће и идућа бити година изазова, оцјењују економски аналитичари и привредници.

Према ријечима економиста, ова година је била једна од најтежих у послијератном периоду, с обзиром на то да се привреда није опоравила ни од кризе из 2008. године, а већ је стигла и друга.

Члан Удружења економиста РС SWOT Милош Тодоровић каже да је 2011. година показала благи раст који је остварен захваљујући искључиво неколицини грана, прије свих нафтном сектору, вађењу руда и камена.

Према подацима Привредне коморе РС индустријска производња у РС за првих десет мјесеци ове године повећана је за 6,7 одсто у односу на исти период 2010. године. Највећи раст остварен је у области вађења руде и камена.

Истовремено број запослених у индустрији смањен је за 2,1 одсто.

Просјечна октобарска нето плата у Српској износила је 802 КМ, односно мања је за пет марака у односу на септембар ове године. У односу на просјек 2010. године плата је реално смањена за 2,1 одсто.

Aналитичари истичу да ће 2012. година бити година изазова, како за привреду РС тако и БиХ. Прогнозе већине релевантних институција говоре да ће БДП расти, али да ће тај раст бити веома скроман.

- Процјењујемо да ће РС остварити раст између један и два одсто, што у суштини представља стагнацију. Нама треба двоцифрен раст да би привреда осјетила неко побољшање - истакао је Тодоровић.

Он каже да ће 2012. година бити врло слична овој, уколико не дође до неких наглих помака, који се у овом тренутку не могу видјети. Општа оцјена је да је неликвидност највећи проблем привреде Српске.

- РС је покушала оснивањем привредних судова да побољша ликвидност, што је донекле и успјела, али морају бити донесене и доста опсежније мјере да би се ликвидност побољшала. Једна од мјера које би требало предузети је да се законски ограничи рок плаћања. У Хрватској се роба мора платити у року од 45 дана, у Словенији од 90, док код нас и у Србији то уопште није законски регулисано и рјешава се по судовима, што дуго траје - нагласио је Тодоровић и додао да домаћој привреди недостаје и новца у оптицају, прије свега због недостатка страних инвестиција.

- Извоз је мањи од увоза и новац више излази него што долази код нас, што се и те како осјети у привреди - казао је Тодоровић.

Економски аналитичар Зоран Павловић истиче да је економска ситуација у БиХ ове године лошија него претходне јер више од годину није формирана власт на нивоу БиХ, што је лош знак за инвеститоре.

- Ова година је била веома тешка, а не будемо ли створили политички консензус на нивоу БиХ, у идућој години биће нам још теже. Ситуација је додатно компликована кризом у ЕУ - казао је Павловић.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да је година на измаку једна од најтежих у посљедњих неколико деценија, те да је охрабрујућа, колико је то могуће, чињеница да је у овом периоду забиљежен раст индустријске производње.

- Међутим, очигледно је да имамо пад запослености. Осим тога, неликвидност све више притишће привреду, а догађања у окружењу веома су утицала на укупна кретања у РС. Сасвим сигурно је да нас очекује једна веома тешка и неизвјесна година и биће потребно уложити максимум напора да би се очувала садашња привредна структура - истакао је Видић.

Запосленост

Просјечан број незапослених у Српској за десет мјесеци 2011. године износио је 149.902 лица, што је у поређењу са истим периодом лани више за 4.380 лица, односно за три одсто.

- Ове године у РС је запослено око 27.000, а отпуштено око 28.000 људи. Међутим оно што је очигледно, а што не би смјело да се догађа, је да су отпуштени људи у привреди, а запослени у јавном сектору - нагласио је Тодоровић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана