Очекивани привредни раст у БиХ 0,6 одсто

Марина Чигоја
Очекивани привредни раст у БиХ 0,6 одсто

ЛОНДОН/БAЊA ЛУКA - БиХ би у овој години могла да оствари минималну стопу привредног раста од 0,6 процената, док би Србија требало да буде најбоља у региону са привредним растом од 2,4 одсто, прогноза је Европске банке за обнову и развој (EBRD).

Према процјени EBRD-а, највећи привредни  раст међу бившим југословенским републикама, послије Србије, ове године имаће Македонија, са процентом од два одсто, док ће успон привредне активности у Словенији бити нешто нижи и износиће 1,9 процената.

- Хрватска би, као и БиХ, могла да оствари минималну стопу привредног раста од 0,6 процената, док је за Црну Гору пројектован још мањи економски успон од свега 0,4 одсто - прогнозирао је EBRD.

Професор Економског факултета у Бањој Луци Вујо Вукмирица рекао је да су ове процјене привредног раста за БиХ преурањене, те да ни земље које су наведене у анализи EBRD-а не предвиђају толике стопе раста.

- Тренутно не постоје неки значајнији пројекти који би омогућили да се прогнозиране стопе раста остваре. Сматрам да су ове стопе више пожељне него реалне - рекао је Вукмирица.

Србија би и 2011. године, заједно са Македонијом, требало да буде лидер економске експанзије у региону са стопом раста од 3,2 одсто, док ће успон македонске привреде у том периоду бити нешто већи, односно 3,8 процената.

Према процјени EBRD-а, Словенија у 2011. години може да очекује економски раст од 2,7 одсто, Хрватска и Црна Гора два процента, а БиХ 1,9 одсто.

- Дијелови југоисточне Европе би могли да имају користи од опоравка цијена метала, а стручњаци EBRD-а прогнозирају и упозоравају да ће опоравак у Румунији и Бугарској бити успорен усљед пооштравања фискалне политике - наводи EBRD.

БДП

EBRD у анализи напомиње да ће ситуација у привреди цијелог региона источне и средње Европе, али и државама насталим послије распада Совјетског Савеза, бити и даље нестабилна.

- Након што је прошле године бруто друштвени производ (БДП) у тридесетак држава на које се распростире активност ове банке смањен за у просјеку шест одсто, EBRD у 2010. години очекује просјечан раст БДП-а у том региону од 3,3 процента. Банка за 2011. годину прогнозира просјечан привредни раст у овом региону од 3,8 одсто - стоји у извјештају EBRD-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана